V. Ciorbea: Nu se justifică adoptarea ordonanţei de urgenţă
Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă prin care au fost modificate Codurile Penale
Articol de Radiojurnal, 03 Februarie 2017, 17:50
Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională ordonanţa Guvernului privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Victor Ciorbea a susţinut că au fost identificate argumente atât în ce priveşte conţinutul actului normativ, cât şi referitoare la invocarea caracterului de urgenţă pentru emiterea de către executiv a documentului.
Nu se justifică adoptarea ordonanţei de urgenţă, a afirmat Avocatul Poporului. Victor Ciorbea a explicat că invocarea urgenţei pentru aplicarea unei directive europene nu poate fi clamată de executiv, în condiţiile în care termenul de intrare în vigoare a acesteia este aprilie 2018.
Victor Ciorbea: "Curtea Constituţională a precizat, în unele decizii mai vechi, că se justifică utilizarea ordonanţei de urgenţă în situaţia în care ar fi declanşată procedura infringementului împotriva statului român, ceea ce nu este cazul în speţă."
Avocatul Poporului a găsit însă în curprinsul actului normativ aspecte despre care spune că nu sunt conforme cu legea fundamentală. Astfel, a afirmat Victor Ciorbea, a limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii, ordonanţelor şi ordonanţelor de urgenţă şi a excepta alte tipuri de acte normative înseamnă a scoate de sub incidenţa legii penale activitatea întregii administraţii din România.
Potrivit Avocatului Poporului o problemă ar fi şi faptul că executivul nu a definit ce înseamnă o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, introdusă ca alternativă la depăşirea pragului de 200 de mii de lei în definirea abuzului în serviciu.
Victor Ciorbea are critici şi pentru prevederile conform cărora doar actele administrative individuale intră sub incidenţa legii penale, fiind exceptate de la abuzul în serviciu adoptarea legilor şi în general a actelor normative.
Sesizări la Curtea Constituţională referitoare la ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi cel de Procedură Penală au trimis şi Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat, astăzi, că judecătorii constituţionali vor stabili un termen pentru a analiza cererile numai după ce vor primi punctele de vedere de la instituţii.