Usturoiul de Copălău
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 10 Septembrie 2019, 10:56
Cultivatorii de usturoi din România au prins curaj.
Subvenția pe care o acordă statul și care va fi plătită pentru prima dată chiar de luna asta, i-a determinat pe unii dintre ei chiar să-și mărească suprafețele pe care sădesc aromata legumă celebră pentru gust, miros, dar și pentru efecte medicinale!
Într-o comună din județul Botoșani se cultivă usturoi 100% ecologic!
Este o moștenire transmisă din generație în generație, așa se face că în satele de aici trăiesc cei mai mari și mai mulți cultivatori de usturoi din România.
Usturoiul de Copălău este unic în Europa datorită proprietăţilor sale, seminţelor folosite, dar şi pământului în care este cultivat de sute de ani și a fost lansat ca brand oficial în cursa pentru obţinerea certificatului de produs tradiţional cu Indicaţie Geografică Protejată.
Usturoiul de Copălău a adus faima comunei de aici, din județ, pentru că o treime dintre locuitori se întrețin din comerțul cu usturoi.
Un sprijin real a venit odată cu Programul Usturoi 2019, prin care statul acordă un ajutor financiar de 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat.
În județul Botoșani, 40 de producători cu 32 de hectare cultivate s-au înscris în Programul Usturoi , iar 22 au depus deja documentația pentru a încasa, în acest an, pentru prima dată, sprijinul guvernamental.