USL cere înlocuirea ministrului educaţiei
Liderul PSD, Victor Ponta, susţine că ministrul educaţiei Daniel Funeriu ar trebui să fie înlocuit cu o personalitate din domeniu pentru că, "sub conducerea sa, sistemul educaţional se îndreaptă spre o catastrofă".
04 Iulie 2011, 14:55
Rezultatele de la bacalaureat au provocat reacţii puternice atât din partea părinţilor cât şi a presei politice, şi acestea, în opinia ministrului, o oglinda a societăţii româneşti.
Deşi, teoretic, opinia publică cerea la unison până acum corectitudinea examenului, şi a examenelor în general, acum, reprezentanţii părinţilor, de exemplu, cer demisia ministrului.
Ministrul educaţiei a adresat partidelor politice din opoziţie o invitaţie la o dezbatere pe tema situaţiei învăţământului din România.
Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 a fost de 44,47% la nivel naţional.
Preşedintele asociaţiei pentru educaţie şi cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston, a declarat că România s-a complăcut "10-15 ani în minciună, mistificare şi ipocrizie".
"Toată lumea era fericită că intră în posesia unor diplome, o perioadă foarte îndelungată aceste diplome îşi dovedeau şi utilitatea, în special prin angajarea la stat sau prin trecerea în funcţii mai mari şi cu salarii mai mari prin obţinerea unei diplome, chiar neacoperite de cunostinţe şi capacitaţi.
"Uite că nu se mai caută pe piaţa muncii", a declarat Ştefan Vlaston.
Preşedintele asociaţiei pentru educaţie şi cercetare EDU CER a afirmat că unii copii care au inteligenţa dominant aplicativă, practică, s-ar simţi mult mai bine pe un traseu care să ţină de o meserie.
"Deci am mers pe un drum greşit şi interesat de cei care voiau neapărat să aibă cotizanţi la fabricile de diplome din învăţământul superior, că de fapt, pânâ la urmă, asta a fost politica: lasă-i să meargă toţi la liceu, să ia toţi bacul cum l-am luat în anii trecuţi, să avem plătitori la taxele cu diplome", a mai spus Ştefan Vlaston.
Invitaţia ministrului "este tardivă"
Uniunea Social Liberală consideră că invitaţia ministrului vine prea târziu, dar Victor Ponta susţine că specialiştii USL, Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, sunt oricând gata să discute despre viziunea opoziţiei cu privire la sistemul de educaţie.
Liderul PSD, Victor Ponta, susţine că Daniel Funeriu ar trebui să fie înlocuit cu o personalitate din domeniu, care să aibe o viziune clară în domeniu, pentru că, "sub conducerea sa, sistemul educaţional se îndreaptă spre o catastrofă".
Fostul ministru al educaţiei, social-democratul Alexandru Athanasiu, este de părere că o discuţie ar fi trebuit purtată înainte de asumarea răspunderii guvernului pe legea educaţiei.
"Această invitaţie este demagogică şi tardivă. Trebuia să aibă loc cu mult înainte de apariţia legii educaţiei.
"A veni şi a întinde mâna după ce legea educaţiei a fost gândită, numai de domnul Funeriu, impusă numai de Partidul Democrat- Liberal este un gest demagogic. Este tristă situaţia învăţământului şi jalnică poziţia ministrului", a declarat Alexandru Athanasiu.
De aceeaşi părere este şi fostul secretar de stat în ministerul educaţiei, Svetlana Preoteasa, de la PNL.
"Orice lege a educaţiei care priveşte viitorul naţiunii trebuie să aibă susţinerea atât a partidelor politice, dar şi a societăţii civile, lucru care nu s-a întâmplat", a declarat Svetlana Preoteasa.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ precizează într-un comunicat că programele şcolare încărcate şi neatractive, dar şi lipsa resurselor umane sunt o parte din motivele pentru care candidaţii la bacalaureat au obţinut rezultate foarte slabe.
"Responsabili pentru notele obţinute sunt şi elevii, părinţii, cadrele didactice, şi reprezentanţii ministerului", se mai arată în comunicat.
Măsurile luate pentru a evita copiatul "şi-au atins scopul"
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat pentru România Actualităţi că măsurile pe care ministerul le-a luat pentru a-i împiedica elevii să copieze au fost necesare şi şi-au atins scopul.
"Faptul că în acest an au fost eliminaţi de aproximativ două ori mai mulţi elevi decât anul trecut nu e deloc un motiv de bucurie. Ceea ce în schimb este un motiv de bucurie este că avem un examen de bacalaureat mai corect, iar cei buni vor fi aşezaţi corect pe scara valorilor.
"Le mulţumesc profesorilor şi cadrelor didactice care au înţeles că acest examen de bacalaureat este nu doar un concurs de cunoştinţe, ci este şi un test de maturitate pentru candidaţi în adevăratul înţeles al cuvântului", a declarat ministrul educaţiei.
Daniel Funeiru a mai spus că măsurile luate de ministerul educaţiei pentru ca elevii să nu mai poată copia la bacalaureat se vor menţine şi pentru sesiunea din toamnă.
UNPR propune un proiect de lege privind angajarea absolvenţilor
Uniunea Naţională pentru Progresul României propune un proiect de lege prin care să se concretizeze sprijinul statului în ceea ce priveşte angajarea în perioada de probă a absolvenţilor.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, susţine că proiectul va sprijini încadrarea a 100.000 de absolvenţi anual şi va duce la îmbunătăţirea raporturilor dintre angajat şi angajator.
"UNPR va propune în această toamnă, fireşte după o consultare cu reprezentanţi ai ministerului muncii, un proiect de lege care să însemne concret că în intervalul unei perioade de şase luni de zile de la absolvire, angajatorul care încadrează pe perioadă de cel puţin şase luni un absolvent va beneficia de o subvenţie la nivelul salariului minim brut pe economie timp de şase luni de zile, angajatorului revenindu-i numai sarcina plăţii taxelor către stat, contribuţii sociale şi impozite pe venit", a declarat Marian Sârbu.
Marian Sârbu afirmă că proiectul de lege va fi depus la Camera Deputaţilor la începutul sesiunii parlamentare din toamnă.