USL câştigă "majoritatea primăriilor şi CJ"
USL a obţinut 52,02 la sută din voturile pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, în timp ce PDL a obţinut 12,78 la sută iar PPDD - 7,40 la sută, arată primele rezultate parţiale furnizate de BEC.
Articol de Beatrice Brăileanu, 11 Iunie 2012, 10:11
USL a obţinut 52,02 la sută din voturile pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, în timp ce PDL a obţinut 12,78la sută, arată primele rezultate parţiale furnizate de BEC.
Pe al treilea loc se află Partidul Poporului - Dan Diaconescu, cu 7.40 la sută din voturi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ.
Până luni dimineaţă la ora 8.30, BEC a anunţat că au fost centralizate voturile de la 1.996 de secţii de votare din cele 16.910 deschise.
Rezultatele parţiale arată că pentru preşedinţii de Consilii Judeţene Uniunea Social Liberală (USL) a obţinut 461.760 de voturi (52,02 %), Partidul Democrat Liberal (PDL) a obţinut 113.441 de voturi (12,78%), Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD) a obţinut 65.746 (7,40%), Uniunea Democrat Maghiară din România (UDMR) a obţinut 64.130 de voturi (7,22%)
Partidul România Mare se află pe locul opt cu 13.850 de voturi (1,56%) iar UNPR este pe următoarea poziţie, cu 1,15 % din voturi.
În ceea ce priveşte Consiliile Locale, USL conduce cu 42,70%, PDL îl urmează cu 15,78%, iar pe locul trei se clasează PSD cu 7,67%.
La votul pentru primari, USL conduce cu 53,27%, PDL are 15,80%, iar PSD are 9.93%, potrivit rezultatelor parţiale anunţate de BEC.
Consilii Judeţene | Preşedinţi Consilii Judeţene | Consilii Locale | Primari | |
Prezenţa la vot | 59,41% | 59,41% | 65,68% | 65,68% |
USL | 52,06% | 52,02% | 42,70% | 53,27% |
PDL | 13,25% | 12,78% | 15,78% | 15,80% |
PPDD | 8,02% | 7,40% | ||
PSD | 7,67% | 9,93% |
BEC a precizat că următoarea raportare va fi făcută la ora 14.00.
PDL rămâne fără primari în capitală
Candidatul independent la funcţia de primar general al Capitalei Sorin Oprescu a obţinut 56,19% din voturile exprimate la alegerile locale de duminică, după centralizarea de către BEM a 64 de secţii de votare din totalul celor 1.223 existente în Bucureşti.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Municipal, Ruxandra Ionescu, a declarat că în urma acestei centralizări, pe locul doi se situează candidatul PDL Silviu Prigoană care a obţinut 15,96%, urmat de candidatul independent Nicuşor Dan cu 9,34%.
În ceea ce priveşte Consiliul General al municipiului Bucureşti, rezultatele parţiale arată, până în acest moment, că cele mai multe mandate de consilieri municipali le-a obţinut USL cu 61,52%, urmat de PDL - 17,77% şi PP-DD - 9,66%.
Primăriile sectoarelor 3 şi 6 au fost câştigate de Robert Negoiţă şi Rareş Mănescu, cu 57,51% şi, respectiv, 50,16%, iar Andrei Chiliman, Neculai Onţanu, Cristian Popescu Piedone şi Marian Vanghelie au obţinut noi mandate la sectoarele 1, 2, 4 şi 5, conform rezultatelor parţiale anunţate de BEM.
La sectorul 1, actual primar, liberalul Andrei Chiliman a fost votat de 73,97% dintre alegători, fiind urmat de Theodor Paleologu (PDL), cu 14,43% din voturi.
Şi în sectorul 2, actualul primar, Neculai Onţanu (UNPR) a obţinut cele mai multe voturi, fiind ales de 47,89 % dintre alegătorii care s-au prezentat la urne. Al doilea în preferinţele alegătorilor este Dragoş Frumosu (USL), cu 28,74% din voturi.
Robert Negoiţă (PSD) a obţinut cele mai multe voturi în sectorul 3 - 56,46%, fiind urmat de actualul primar în funcţie, Liviu Negoiţă (PDL), cu 29,07% din voturi.
În sectorul 4, actual edil Cristian Popescu Piedone (USL) a fost votat de 80,58% dintre alegători, faţă de 8,15 procente obţinute de Sulfina Barbu (PDL).
La primăria sectorului 5, Marian Vanghelie a câştigat un nou mandat de primar, fiind votat de 54,94% dintre alegători, urmat de Mihai Atănăsoaei (PDL), cu 11,19%.
Bucureştenii din sectorul 6 i-au dat cele mai multe voturi lui Rareş Mănescu, acesta fiind ales de 49,95% dintre alegători. Principalul său contracandidat, Cristian Poteraş (PDL), a obţinut 20,37% din sufragii.
Datele au fost prezentate de Biroul Electoral Municipal (BEM) după centralizarea proceselor verbale validate până la ora 10.45.
Potrivit BEC, prezenţa la urne în Bucureşti la alegerile de duminică a fost de 44,26%.
Rezultate votului în ţară potrivit numărătorilor paralele şi rezultatelor parţiale
Potrivit numărătorii paralele făcute de PDL Arad, Gheorghe Falcă, care a candidat din partea alianţei Mişcarea Creştin Liberală (PDL+PER), a câştigat alegerile cu 47 la sută din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Lia Ardelean (USL), a obţinut 28 la sută din voturi.
La şefia Consiliului Judeţean Arad, USL a câştigat cu 43,45 la sută, prin candidatul Ioan Cristina, următorul clasat fiind actualul preşedinte al CJ, democrat-liberalul Nicolae Ioţcu, cu 33,88 de procente, conform rezultatelor parţiale furnizate de BEJ Arad.
Potrivit rezultatelor finale ale scrutinului de duminică, date publicităţii luni dimineaţă de Biroul Electoral Municipal (BEM) Bistriţa, care a contabilizat voturile din toate cele 56 de secţii de votare din municipiu, Ovidiu Creţu (USL) a fost votat de 47,83% dintre alegători.
Pe locul al doilea s-a situat candidatul PDL Vasile Moldovan, care a fost votat de 29,38% dintre alegători, iar pe locul al treilea s-a situat candidatul PPDD Lucian Adrian Ungur, votat de 13,17% dintre electori.
Candidatul USL la Primăria Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a câştigat alegerile cu peste 70% din voturi, învingându-l pe actualul primar Nicolae Dragu (UNPR), care a candidat pentru cel de-al patrulea mandat, arată rezultatele numărătorii paralele realizate de USL.
De asemenea, numărătoarea paralelă realizată de USL arată că la şefia Consiliului Judeţean Călăraşi rămâne în funcţie candidatul USL Răducu George Filipescu, aflat la cel de-al treilea mandat la conducerea CJ Călăraşi.
Liderul PDL Vasile Blaga a declarat, luni dimineaţă, că după numărarea paralelă a voturilor făcută de PDL, Emil Boc are aproximativ 1.000 de voturi în faţa contracandidatului său USL pentru Primăria Cluj-Napoca, Marius Nicoară.
Liderii USL Cluj şi PDL Cluj refuză să dea, deocamdată, declaraţii, toţi spunând doar că nu au reuşit, luni dimineaţă, să finalizeze numărătoarea paralelă a voturilor.
Reprezentanţii USL Cluj contestaseră numărătoarea voturilor în mai multe secţii din municipiul Cluj-Napoca, pentru securizarea voturilor, motiv pentru care numărătorile paralele sunt întârziate.
Candidatul USL la Primăria Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a câştigat alegerile cu 46,24 la sută din voturi, în timp ce actualul primar, Antonie Solomon, a obţinut 39,88 la sută din voturi, potrivit numărătorii paralele realizate de PDL.
Municipiul Craiova a fost condus în ultimii opt ani de Antonie Solomon, trecut de la PSD la PDL şi ajuns la UNPR. În 2004, el a fost ales din partea PSD, la alegerile locale din 2008 a candidat din partea PDL şi a obţinut al doilea mandat, fiind ales din primul tur, iar acum a candidat din partea UNPR.
USL a câştigat în Gorj un număr de 55 din cele 70 de primării din judeţ, printre acestea aflându-se şi cele două municipii - Târgu Jiu şi Motru -, precum şi principalele oraşe, conform numărătorii paralele realizate de reprezentanţii alianţei politice, transmite Mediafax.
Numărătoarea paralelă efectuată de USL arată, de asemenea, că la Târgu Jiu primarul PSD Florin Cârciumaru a fost reales pentru un al patrulea mandat cu 72% din voturi, în timp ce Uniunea Social Liberală a obţinut 16 mandate din cele 21 existente în Consiliul Local.
Aceleaşi surse din cadrul USL îl indică pe preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, câştigător al alegerilor din Gorj cu aproximativ 60% din voturi, numărătoarea paralelă nefiind centralizată în acest caz.
Potrivit numărătorii paralele a USL Hunedoara, Uniunea a câştigat Consiliul Judeţean şi Primăria Deva.
Astfel, preşedintele PC Hunedoara, Petru Mărginean, care a candidat din partea USL, a câştigat Primăria Deva cu aproximativ 52 la sută din voturi, învingându-l astfel pe principalul său contracandidat Dorin Gligor (USP, formată din PDL, UNPR şi PNŢCD), care a obţinut circa 23 la sută din voturi.
Conform numărătorii paralele, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ (USL), a obţinut cel de-al treilea mandat, învingându-l în scrutinul din 10 unie pe primarul Devei, Mircia Muntean, care a candidat la şefia CJ din partea USP.
Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a declarat, luni, că, potrivit numărătorii parlalele făcute de Uniune, a câştigat alegerile, la o diferenţă de circa 15.000 de voturi faţă de principalul său contracandidat Martin Bottesch (FDGR), actualul şef al instituţiei.
"După numărarea paralelă a voturilor în judeţul Sibiu am primit 68.880 de voturi şi cel de-al doilea clasat a obţinut 53.248 voturi, prin numărarea aproape integrală. Mai lipsesc cinci secţii din Sibiu", a declarat candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, care este preşedintele PSD Sibiu.
USL a obţinut conducerea Consiliului Judeţean Timiş, prin candidatul Titu Bojin, care a fost votat de 48,24 la sută dintre alegători, în timp ce principalul său contracandidat, Constantin Ostaficiuc (PDL), a primit aproape 28 la sută din voturi, conform rezultatelor parţiale furnizate de BEJ.
În Consiliul Judeţean Timiş, USL a obţinut, conform rezultatelor parţiale, 47,5 la sută, PDL- 26,28 la sută, PP-DD - 9,3 la sută, UPT - 5,99 la sută, iar UDMR - 3,42 la sută.
Incidente raportate în ţară la scrutinul de duminică
În patru locuri din ţară rezultatul alegerilor este în suspensie.
În Constanţa, la Valul lui Traian, şi la Sascut, în judeţul Bacău, PSD a contestat votul de duminică, iar reclamaţiile sunt acum în analiza BEC.
Contestaţii şi la Sectorul 5 din Capitală, din partea UNPR, şi în comuna ilfoveană Ştefăneştii de Jos, de la Partidul Conservator.
Pe ansamblu însă, potrivit reprezentanţilor Ministerului de Interne, comparativ cu alţi ani, alegerile locale de ieri au fost marcate de mai puţine incidente.
Peste 1.200 de incidente electorale au fost sesizate duminică, dintre care 38% au fost confirmate, a spus purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru, potrivit corespondentului RRA, Daniela Mănuţă.
De asemenea, au fost întocmite peste 260 de dosare penale, în care sunt cercetate 320 de persoane, iar şase dintre acestea sunt deja reţinute.
"Cele mai multe dosare au fost înregistrate în judeţele Dâmboviţa - 102, Dolj - 14, Constanţa - 13 şi în municipiul Bucureşti - 27.
"La alegerile locale din anul 2008 s-au înregistrat la nivel naţional un număr de 968 de infracţiuni prevăzute de legea specială, asta făcând o comparaţie cu cele 61 de infracţiuni care au fost constatate pe parcursul zilei de ieri, deci numărul este mult crescut după alegerile din 2008.
"De asemenea, au fost înregistrate 1.332 de contravenţii, în comparaţie cu cele 150 care au fost constatate pe parcursul zilei de ieri", a declarat Marius Militaru.
Incidentele electorale au fost sesizate atât în mediul rural, cât şi în urban.
Potrivit MAI, au fost depistate 14 cazuri de vot multiplu şi 21 de cazuri de vot fără drept.
Cele mai multe sesizări legate de darea sau oferirea de bani au fost înregistrate în mediul rural.