USL câştigă aproape jumătate din voturile la CJ
Aproximativ 50% dintre mandatele de preşedinte al Consiliului Judeţean au revenit USL, potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Electoral Central.
Articol de Sorin Solomon, 12 Iunie 2012, 10:56
Aproape 95% din totalul secţiilor de votare au fost centralizate până la ora 14.
Uniunea Social Liberală rămâne în continuare în preferinţele celor care s-au prezentat duminică la vot, urmată de PDL şi de Partidul Poporului Dan Diaconescu.
În 22 de judeţe au fost centralizate datele până la ora 14.
Aproximativ 50% dintre mandatele de preşedinte al Consiliului Judeţean au revenit USL.
USL conduce detaşat şi la consilieri judeţeni şi cei locali.
Uniunea este urmată la mare distanţă de PDL şi PP-DD.
În Capitală, Sorin Oprescu este în continuare în fruntea opţiunilor alegătorilor, cu aproape 55%, în timp ce contracandidatul său, Silviu Prigoană, depăşeşte cu puţin 17%.
Potrivit redactorului Radio România, Cătălin Purcaru, sunt 18 contestaţii prin care candidaţi, alianţe sau partide solicită anularea alegerilor în câteva localităţi.
Liderii USL, mulţumiţi de rezultatele obţinute
Co-preşedintele USL, Crin Antonescu spunea că este meritul candidaţilor Uniunii, dar a contat şi votul negativ.
"Imaginea lui Traian Băsescu a fost în fundalul acestor alegeri, din punctul meu de vedere, în mod dominant. Iar votul negativ, atât cât a fost negativ, a fost la adresa lui Traian Băsescu, Partidul Democrat Liberal fiind perceput şi fiind în realitate, partidul prezidenţial. Pe de altă parte, Uniunea Social Liberală a găsit în cele mai multe cazuri candidaţi viabili pentru că acolo unde n-a găsit, n-a câştigat" a mai spus Crin Antonescu.
Sunt voci în PDL care susţin că partidul trebuie să facă o analiză a rezultatelor obţinute în şedinţa colegiului director.
Purtătorul de cuvânt, Sever Voinescu spunea că PDL a suferit o înfrângere deoarece partidul a pierdut chiar şi acolo unde se aştepta mai puţin, lucru confirmat şi de şeful de campanie al democrat-liberalilor, Vasile Blaga.
"Este o realitate. PDL a înregistrat pierderi şi a primit un vot negativ în multe zone ale ţării. Am pierdut trei primării în capitalele de judeţ, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti şi Botoşani. De asemenea avem un număr foarte mic de preşedinţi de consilii judeţene. Am înţeles mesajul pe care alegătorii ni l-au transmis. Alegătorii au fixat costurile guvernării dificile în care ei au dus tot greul. Noi am plătit costurile guvernării noastre" afirmă şeful de campanie al democrat-liberalilor, Vasile Blaga.
Mai mult, democrat-liberalii susţin că victoria lui Emil Boc la Cluj este una simbolică ce poate constitui un punct de plecare pentru dreapta politică şi pentru lansarea unui nou proiect politic puternic.
Guvernarea din ultimii 4 ani a erodat PDL
Partidul Democrat Liberal s-a aflat la guvernare în ultimii patru ani, în timp de criză, dar măsurile nepopulare luate, au măcinat încrederea electoratului, lucru arătat de comparaţia cu alegerile locale din 2008.
La alegerile locale din 2008, PDL a obţinut 28,17% din numărul voturilor acordate consilierilor judeţeni la nivel naţional, în timp ce PSD obţine un număr aproximativ egal, procentul câştigat fiind de 28,06.
PNL, acum aflat în USL, a obţinut 19,80% din numărul de voturile pentru consiliile generale.
Mandatele acordate în 2008, cînd s-a votat în două tururi de scrutin, preşedinţilor consiliilor judeţene în 2008 au fost repartizate astfel: PSD obţinea conducerea a 17 judeţe, PDL, 14 judeţe, PNL 5 judeţe, iar UDMR obţine preşedinţia CJ în 4 judeţe.
Forumul Democrat al Germanilor, cu doar 0,69% din voturile exprimate la nivel naţional către consilierii judeţeni, a reuşit să obţină preşedinţia consiliului judeţean din judeţul SIbiu.
La Bucureşti, votul acordat PDL la funcţiile de consilier general a fost de 36,74%, în timp ce PSD obţine 24,28% din voturi, iar PNL obţine 11,77%.
În al doilea tur de scrutin primarul Sorin Oprescu este ales cu 56,55%, mai puţin decât din primul tur din 2012 (56,67%), în defavoarea PDL-istului Vasile Blaga, care obţine doar 43,44 de procente.