Urșii, tot mai prezenți în zonele locuite
Urşii sunt tot mai prezenţi în zonele locuite, iar autorităţile se văd în situaţia de a lua măsuri pentru a apăra populaţia de posibilele pagube pe care le produc.
Articol de Radiojurnal, 23 Octombrie 2019, 10:06
Urşii sunt tot mai prezenţi în zonele locuite, iar autorităţile se văd în situaţia de a lua măsuri pentru a apăra populaţia de posibilele pagube pe care le produc.
În ultimele două săptămâni, zeci de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 au semnalat prezenţa acestor animale în judeţele Braşov, Mureş, Sibiu, Harghita, Covasna, Alba sau Bistriţa-Năsăud.
În unele cazuri, animalele au pus în pericol viaţa unor copii sau a fost nevoie de intervenţia medicilor.
În municipiul Braşov şi în oraşul Victoria urşii au apărut în plină zi chiar în centru.
Prefectul acestui judeţ va face azi publice măsurile de intervenţie adoptate pentru îndepărtarea urşilor din zona urbană. Şi la Bistriţa-Năsăud autorităţile cred că problema urşilor este una de urgenţă şi a fost convocat un grup operativ, care va colabora cu Prefectura. În următoarea săptămână, poliţiştii, jandarmii, silvicultorii şi membri ai Gărzii Forestiere trebuie să vină cu soluţii, pentru a-i proteja pe oameni.
În pădurile județului Bistrița-Năsăud au fost observați, în ultima perioadă, 682 de urși, de patru ori mai mulți faţă de ce au declarat silvicultorii că ar fi efectivul optim pentru zona noastră. Toamna, mai ales, animalele se strâng în zona Dealului Negru unde sunt mulți pomi fructiferi, aici fiind cea mai mare concentrare de urși bruni din Europa.
Dacă în anii trecuți au atacat mai mult turmele care pășunau prin livezi, anul acesta urșii au coborât pe ulițele satului Cușma, cel mai apropiat de habitatul lor. Oamenii au fost avertizați prin Ro Alert să nu iasă din case și nu s-a întâmplat nimic grav.
Un alt animal a fost văzut însă și pe o stradă din Bistrița. De câteva zile, un urs a atacat o turmă din localitatea Șieu-Sfântu, a omorât 15 oi dar și un câine, drept urmare autoritățile au considerat că trebuie să facă ceva.
Tocmai de aceea, șefii a opt instituții de ordine publică și cu responsabilități de mediu sau păduri trebuie să vină cu soluții pentru protejarea oamenilor și a bunurilor acestora. În condițiile în care, de la începutul anului, numai urșii au produs în Bistrița-Năsăud pagube în 34 de gospodării