Urșii bruni s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, numărul acestora fiind estimat în România la peste 7.500 de exemplare
Urșii bruni s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, numărul acestora fiind estimat în România la peste 7.500 de exemplare, astfel că tot mai mulți coboară din zonele înalte și dau târcoale gospodăriilor.
Articol de Florin Lepădatu, 30 August 2023, 10:22
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Urșii bruni s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, numărul acestora fiind estimat în România la peste 7.500 de exemplare, astfel că tot mai mulți coboară din zonele înalte și dau târcoale gospodăriilor, amenințând culturile, animalele și chiar oamenii.
În județul Mureș, numărul sesizărilor la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului crește în fiecare zi, a explicat directorul instituției, Dănuț Ștefănescu: ”Până în momentul de față avem circa 280 de pagube înregistrate anul acesta, începând din primăvară, la animale, acum la pomi fructiferi distruși, culturi de porumb. Valoarea pagubelor ajunge la circa 800.000 lei până în momentul de față. Am avut sâmbătă un om atacat de urs în zona comunei Dedea, la Pietriș. Județul Mureș are 14 urși aprobați pentru a fi vânați în 13 fonduri de vânătoare.”
Urșii s-au obișnuit într-atât de mult cu oamenii, încât se plimbă nestingheriți chiar și în orașe. La Târgu Mureș a fost emisă o alertă weekend-ul trecut, când a fost semnalată prezența unui animal sălbatic în zona Platoului Cornești.
Autoritățile au reușit să relocheze unii dintre urși care au apărut frecvent în municipiu, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureș, Cristina Pruteanu: ”În Târgu Mureș, în ultima perioadă, am avut două intervenții pentru capturarea și relocarea unei familii de urși, o ursoaică cu doi pui, care apăreau periodic în zona Platoului Cornești, mai ales după lăsarea întunericului. Prima intervenție a fost în data de 11 aprilie, când ursoaica cu unul din pui au fost capturați după mai multe zile de monitorizare, iar în 28 aprilie a fost capturat și cel de-al doilea pui. Toți cei trei urși au fost relocați. Asociația de vânători, cu care municipalitatea are contract, monitorizează în permanență punctele unde există posibilitatea cea mai mare să apară din nou urşii.”
Până acum, la nivelul județului Mureș, nu a fost împușcat niciun urs care a ajuns în intravilan. Cei mai mulți au fost alungați și doar cinci relocați.