UPDATES: Prezența la vot la alegerile parlamentare din Republica Moldova
UPDATE ora 18.00 - Aproape 45% la sută dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat la vot până la această oră în cadrul alegerilor parlamentare.
Articol de Radiojurnal, 24 Februarie 2019, 11:51
Radio Chișinău : LIVE VIDEO | Rezultate parțiale ale alegerilor, după procesarea a 10 la sută din buletinele de vot
UPDATE ora 18.00 - Aproape 45% la sută dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat la vot până la această oră în cadrul alegerilor parlamentare. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a precizat că rata de participare este mai mare faţă de alegerile parlamentare din 2014. Cetăţenii sunt aşteptaţi să voteze până la ora 21:00. Unde s-a înregistrat cea mai mică prezenţă la vot din Republica Moldova şi care a fost grupa de vârstă cea mai activă la scrutin aflăm de la Mariana Vasilache, de la Radio Chişinău:
Reporter: Datele Comisiei Electorale Centrale prezentate în regim online arată că cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 şi 70 de ani, aproximativ 34% dintre care care s-au prezentat la vot până la această oră. Tinerii de până la 25 de ani sunt cei mai pasivi, de altfel, ca şi la celelalte scrutine. Mai puţin de 8% dintre aceştia şi-au exprimat dreptul la vot. Cea mai mare rată de participare la vot se atestă în nordul Republicii Moldova, în raionul Ocniţa, peste 45%, iar cea mai mică în Cantemir, în sudul Republicii Moldova - 35%. În Chişinău au votat peste 270.000 de alegători sau peste 42%. Opoziţia susţine că procesul electoral din Republica Moldova este fraudat. Liderii Blocului ACUM, Andrei Năstase şi Maia Sandu, acuză că partidul de guvernare şi pe alţi concurenţi că ar corupe alegătorii. Ei au făcut apel către partenerii externi, în special Uniunea Europeană, România şi Statele Unite să evalueze şi să se pronunţe cu privire la situaţia alegerilor din Republica Moldova. Cei doi lideri ai opoziţiei pro-europene au spus că nu vor recunoaşte rezultatele alegerilor din cele două circumscripţii deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Ei susţin că acolo alegătorii ar fi aduşi la vot în mod organizat şi că li s-ar propune bani contra voturilor. La secţiile deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană au votat aproximativ 30.000 de cetăţeni, un număr aproape dublu faţă de cel înregistrat la scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016, când au votat 17.000 de persoane. În premieră, în Republica Moldova, 51 de deputaţi din cei 101 sunt aleşi în circumscripţii uninominale. Concomitent cu alegerile parlamentare are loc şi un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi şi posibilitatea de a li se retrage mandatul.
UPDATE; ora 16.00 - Aproape 40% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat la vot până la această oră în cadrul alegerilor parlamentare.
Cei mai activi sunt alegătorii în vârstă, care au votat deja în proporţie de 45%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău. În România s-au amenajat 12 secţii de votare unde cetăţenii moldoveni îşi pot exprima opţiunile până la ora 21:00.
Alegerile parlamentare au loc pentru prima dată în baza unui sistem de vot mixt, în care 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51 în baza votului uninominal. Concomitent cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova are loc şi un referendum consultativ, la care oamenii sunt chemaţi să se pronunţe în privinţa reducerii numărului de deputaţi şi a posibilităţii retragerii mandatelor deputaţilor prin plebiscit.
UPDATE ora 12.00: Până la această oră, peste 20% din electorat a vota la alegerile parlamentare din Republica Moldova.
Potrivit datelor publicate online de Biroul Electoral Central, peste 40% din cei care s-au prezentat la vot până acum se încadreză în grupa de vârstă 56 - 70 de ani.
Cetăţenii Republicii Moldova pot vota astăzi la alegerile parlamentare şi în cele 12 secţii deschise pe teritoriul României.
Este câte un birou de vot în oraşele Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara. În Bucureşti sunt două secţii de votare: una la sediul Ambasadei Republicii Moldova şi alta la sediul Consulatului.
În total, în străintate sunt 123 de secţii de votare. Cele mai multe sunt în Italia - 29, Rusia - 11, Franţa - 7 şi Portugalia - 5 secţii de votare. Urnele se vor închide la ora 21:00, ora României.
----Știrea inițială----
În Republica Moldova a început procesul de vot pentru alegerea noului parlament şi pentru un referendum republican consultativ.
Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, până la această oră au votat peste 220.000 de alegători, 8% din total.
Urnele se vor închide la ora 21:00, dar votarea poare fi prelungită cu două ore.
Sunt peste 2.000 de secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova şi 123 de secţii deschise în străinătate. În România sunt deschise 12 secţii de votare, două - în Bucureşti şi câte una la Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara.
Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi - în circumscripţii uninominale.
În paralel cu alegerile parlamentare, va avea loc şi un referendum în cadrul căruia electoratul este chemat să îşi exprime punctul de vedere faţă de reducerea numărului de parlamentari şi faţă de introducerea unei modalităţi de retragere a mandatului unui parlamentar.
Secțiile de vot din România pentru cetățenii din Republica Moldova
Potrivit Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova, cetățenii Republicii Moldova care se află în România vor putea vota în următoarele secții de vot:
- Bacău, (Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti 158)
- București, (sediul Ambasadei R. Moldova), Bucureşti, Aleea Alexandru nr.40, sector, 1.
- București, Sediul Consulatului R. Moldova (str. Emanoil Porumbaru nr. 89, parter, sector 1, Bucureşti 011424, România.
- Brașov, (Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului nr. 39)
- Cluj – Napoca, (Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3)
- Constanța, (Universitătea „Ovidius”, bd. Mamaia nr. 124, Aleea Universității nr.1)
- Craiova, (Universitatea Craiova, str. Alexandru Ioan Cuza 13)
- Galați, (Sediul Universităţii „Dunărea de Jos”, str. Domnească nr. 47)
- Iași, (Str. Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A, zona Copou, Iaşi
- Sibiu, (Școala ”Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1).
- Suceava, (Universitatea “Ştefan cel Mare”, str. Universităţii 13)
- Timișoara, (Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu, str. Cluj nr. 12)