UPDATES: Exerciţiul "Seism 2018", ziua a 5-a
UPDATE: Exercițiul național #SEISM2018 a luat sfârșit.
Articol de Radiojurnal, 17 Octombrie 2018, 10:16
UPDATE: Mâine, 18 octombrie, de la ora 09.00, pe platoul din incinta Academiei de Poliției, va avea loc ceremonia de închidere a Exercițiului Internațional SEISM 2018 - EU-ModEX. La eveniment vor participa echipele românești implicate în exercițiu, cât și cele internaționale. Totodata va fi amenajată o expoziție cu tehnica IGSU.
UPDATE: Concluzii la încheierea exerciţiului "Seism 2018".
Exerciţiul "Seism 2018" a dat prilejul autorităţilor române să-şi testeze viteza de reacţie şi capacitatea de a interveni şi de a coopera în cazul unui cutremur puternic, spune şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne, Raed Arafat.
UPDATE: Exercițiul național #SEISM2018 a luat sfârșit!
La sediul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției din Ciolpani au loc declarațiile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență,, Raed Arafat, și ale inspectorului general al IGSU, general de brigadă Dan Iamandi.
După 5 zile de acțiuni neîncetate pentru gestionarea scenariilor bine pregătite de către evaluatori.
LIVE VIDEO:
UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 13:01
Autorităţile se pregătesc să tragă primele concluzii după exerciţiul de simulare a reacţiei în cazul unui cutremur major în România.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spune că printre constatările de până acum este nevoia ca legea pentru intervenţia în situaţii de urgenţă să fie modificată, pentru a permite luarea unor decizii mai rapid.
Cătălin Radu a urmărit acest exerciţiu de cinci zile şi vine cu detalii în "Radiojurnal".
Reporter: Raed Arafat consideră că unele decizii importante, precum declararea stării de urgenţă, trebuie luate la cel mai înalt nivel, dar în unele situaţii evidente comandanţii acţiunii ar trebui să ia deciziile, bineînţeles, după o consultare cu miniştrii.
Conform ultimelor date primite recent, potrivit scenariului exerciţiilor "Seism 2018" şi EU MODEX, în urma aşa-zisului cutremur de 7,5 grade pe Richter, de sâmbătă, şi a celor două replici ale sale, din zilele următoare, în jur de 4.000 de persoane au decedat, 8.500 au fost rănite, iar 839 de oameni ar fi încă dispăruţi.
Datorită amplorării acestui exerciţiu şi a numărului mare de forţe implicate, echipele de căutare au salvat 1.800 de persoane, 50.000 au rămas fără locuinţe, din care 11.200 sunt încă în prezent adăpostite în taberele amenajate de autorităţi, la Arena Naţională şi în localităţile Afumaţi şi Voluntari din judeţul Ilfov.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a precizat că specialiştii străini care au asistat în aceste zile la Exerciţiul "Seism 2018" au fost impresionaţi de modul cum au făcut faţă toate instituţiile de forţă care au participat la această simulare şi cred că în cazul producerii unui seism real acestea sunt pregătite şi ar face faţă bine situaţiei.
UPDATE Ora 10.08
COMUNICAT
Nr. 23 din 17 octombrie 2018
Potrivit scenariului exercițiilor Seism 2018/ EU-ModEX, evaluarea din cea de-a cincea zi arătă că în urma seismului din 13 octombrie a.c., care a fost urmat de două replici puternice, și-au pierdut viața cel puțin 4.587 persoane, iar 8.585 au fost rănite. Totodată, 839 de oameni sunt în continuare dați dispăruți. Echipele de căutare-salvare au reușit să salveze 1.828 de persoane.
50.000 persoane au rămas fără locuințe, dintre acestea, 11.200 fiind în prezent adăpostite în taberele amenajate de autorități la Arena Națională și în localitățile Afumați și Voluntari din județul Ilfov.
La nivelul Municipiului București, 48.000 de consumatori nu au energie electrică, iar 55.000 nu au apă curentă.
Pe parcursul zilei de ieri, 185 pacienți au fost transferați între spitalele mobile pentru a fi tratați în funcție de gravitatea rănilor, printre care se aflau și 4 cetățeni străini, iar 53 au fost transferați cu ajutorul aeronavelor Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne la spitale din Iași, Târgu-Mureș și Cluj-Napoca.
De asemenea, a fost realizat transferul a 54 de pacienți către spitale europene și din afara spațiului european cu aeronave slovace, suedeze și israeliene.
În cursul nopții, 50 de pacienți ai unei secții a spitalului ”Nicolae Malaxa” din București au fost evacuați după producerea unui incendiu. Aceștia au fost transportați cu autospeciale ale ISU la unități medicale din București și județele Galați și Vrancea.
Totodată au fost executate 141 de misiuni pentru scoaterea de sub dărâmături a 215 persoane.