Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES: Exerciţiul "Seism 2018", ziua a 2-a

Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, care a afectat cel mai mult Bucureştiul.

UPDATES: Exerciţiul "Seism 2018", ziua a 2-a
Foto: Arhiva/ IGSU.

Articol de Radiojurnal, 14 Octombrie 2018, 09:09

Amintim că este vorba de un exerciţiu de SIMULARE în caz de cutremur. Este cea mai ampă acţiune de acest fel din ultimii 20 de ani şi sunt angrenate toate instituţiile statului. Exerciţiul va dura cinci zile, iar populaţia NU trebuie să intre în panică.

UPDATE:

------------------------------------------------COMUNICAT-------------------------------
Nr. 9 din 14 octombrie 2018

De la declanșarea exercițiului ”SEISM 2018” și până în această seară, conform scenariului, s-au înregistrat peste 3.ooo de persoane decedate, peste 5.000 de persoane rănite, aproximativ 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. De asemenea, au fost afectate peste 3.900 clădiri (380 distruse total, 1.400 distruse parţial, iar 2.200 sunt improprii pentru locuit). În plus, 5 spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 spitale au fost distruse parţial, iar 8 au fost avariate însă au rămas funcţionale.


Reamintim faptul că, la ora 14.00, în scenariul exerciţiului ”SEISM 2018” a fost introdusă o replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care a afectat, cu precădere, municipiul București.


Ca urmare a acestui fapt, echipele de intervenție au derulat, pe parcursul întregii zile, o serie de activități dintre care amintim:
• recunoașterea și evaluarea situației în teren, inclusiv cu sprijin aerian din partea Inspectoratului General de Aviație al MAI
• solicitare de suplimentare a forțelor din București cu echipe de căutare salvare (inclusiv alpiniști de intervenție) din județele Vrancea, Brașov, Constanța, Călărași, Buzău și Argeș.


• operaționalizarea taberelor de sinistrați de la Afumați și din Voluntari care au, în total, o capacitate 600 de persoane (300/tabără)
• instalarea taberei de sinistrați de pe Arena Națională, formată din module provenite din județele Timiș, Hunedoara, Cluj și Mureș
• solicitare de suplimentare a personalului medical, 8 medici de la Timișoara ajungând, în această seară, în București, cu o aeronavă
• montarea a două posturi medicale avansate, provenite de la Tulcea și Cluj, la Spitalul Universitar din București (după replică, un număr foarte mare de persoane s-a prezentat, într-un timp scurt, la această unitate medicală, fapt ce a impus o asemenea abordare, pentru gestionarea corespunzătoare a situației)

Menționăm faptul că, în derularea activităților realizate pe marginea scenariului ”SEISM 2018”, un rol deosebit de important l-au avut ONG-urile care au oferit sprijin victimelor afectate de cutremur. Crucea Roșie Română, Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență, Asociația Asistenților Sociali, Clubul Câinilor Utilitari, Serviciul de Ajutor Maltez în Romania și Rescue 4x4 s-au implicat în acordarea de suport în cadrul intervențiilor, cu toate resursele disponibile.


De asemenea, pe parcursul acestui exercițiu, asistenți sociali din UPU Floreasca, Târgu Mureș și spitalul Bagdasar Arseni, precum și asistenții sociali voluntari ASproAS au oferit sprijin prin identificarea nevoilor victimelor pentru contactarea aparținătorilor și consilierea lor, prin implicare în recuperarea copiilor pierduți în dezastru, prin consilierea și ghidarea pentru situații de panică etc.
În cea de-a doua zi de desfășurare a exercițiului, efectivele de jandarmi mobilizate au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică în zonele special amenajate ca tabere de sinistrați, precum și în cele destinate acordării îngrijirilor medicale pentru persoanele rănite. Totodată, jandarmii au asigurat măsurile de protecție pentru deplasarea în siguranță a convoaielor umanitare venite în sprijin din străinătate.


Totodată, echipe ale poliției judiciare și criminaliști au efectuat cercetarea locului faptei în site-urile în care s-a desfășurat exercițiul. Au fost ridicate probe și au fost desfășurate investigații în vederea identificării persoanelor rănite, decedate sau dispărute.
Reamintim faptul că, încă de ieri, pentru respectarea procedurilor specifice într-o situație precum cea simulată prin acest exercițiu, a fost activată linia TELVERDE dedicată aparținătorilor persoanelor dispărute și rănite. Această linie telefonică este deservită de personal specializat – psihologi și asistenți sociali.

UPDATE: Comisarul european pentru ajutor umanitar Christos Stylianides şi secretarul de stat Raed Arafat au inspectat spitalul militar de campanie instalat la poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din Pantelimon, judeţul Ilfov.

Cei doi responsabili au făcut declaraţii de presă în a doua zi a simulărilor efectuate în cadrul Exerciţiului naţional "Seism 2018".

VIDEO: Comisarul european pentru ajutor umanitar Christos Stylianides şi secretarul de stat Raed Arafat , declara'ii de presă.

UPDATE: Comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la spitalul mobil italian.

În acest moment spitalul este în curs de instalare.

De aici se va deplasa la site-ul organizat la sediul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”.

VIDEO: Comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la spitalul mobil italian.

UPDATE: Au sosit în România şi echipe internaţionale de sprijin.

La Baza de Operaţii Romexpo au sosit deja zece maşini şi peste 40 de ofiţeri ai Departamentului de Situaţii de Urgenţă din Bulgaria.

Radoslav Stefanov, şeful acestora, ne spunea că cele două ţări vor demonstra cum cooperează în situaţii reale.

UPDATE: Comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la București. Oficialul a fost preluat de secretarul de stat Raed Arafat și va inspecta spitalul mobil al echipei de interventie italiene instalat la Institutul Ana Aslan. Ulterior, vor fi vizitate și alte locuri unde sunt în desfășurare aplicațiile din cadrul exercițiului SEISM 2018.

VIDEO: Comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la București.

UPDATE: În urmă cu câteva minute, în scenariul exerciţiului SEISM 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km.

Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoașterilor și evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

Vom reveni cu detalii.

*

* *

În contextul exercițiului Seism 2018, reamintim câteva recomandări utile pentru cetățeni, într-o situație reală:

După producerea unui cutremur

1. Încercaţi, în primul rând, să rămâneţi calmi.

2. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.

3.Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.

4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviţi cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.

5. Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.

6. Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.

7. Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.

8. Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun.

9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.

10. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

11. ATENŢIE! Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.

12. Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !

13. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.

14. Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.

15. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

UPDATE: Imagini de la amplasare spital mobil Norvegia in site ul de la Academia de Politie.

UPDATE: Secretarul de stat Raed Arafat va primi echipele de intervenție din Bulgaria la Baza de Operații Romexpo, intrarea dinspre Bulevardul Expoziției.

UPDATE: Autorităţile au făcut, astăzi, un nou bilanţ al exerciţiului naţional de simulare a unui cutremur major în România.

LIVE VIDEO: Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, despre noi date privind exerciţiul de simulare a unui cutremur major în România.

UPDATE: Site-uri active la această oră:


- Academia de poliție - strada boteanu 3b - misiuni de stingere incendii, deblocare acces subsol, etaje superioare, căutare salvare, asistenta medicala de urgenta și evacuare medicala


- Academia romană - căderea bastiliei 5 ( misiuni de salvare persoane de sub dărâmături) , descarcerare, ambulante b, descarcerare grea, autoscara, container multirisc


- Iutei ( franceza nr.9 - misiune salvare persoane de sub dărâmături) ; Franceza 52 ( idem), Blănari 11 ( idem), Smârdan 18 ( idem); Gabroveni 12 ( idem)


- Biblioteca Naționala ( calea Șerban Vodă 48)- căutare salvare


- fabrica de bere Rahova - căutare salvare persoane surprinse sub dărâmături, pătrunderi sub dărâmături, asistenta și evacuare medicala

UPDATE: În mai multe zone din Bucureşti continuă, la această oră, operaţiunile de salvare a persoanelor prinse sub dărâmături sau rănite, în cadrul exerciţiului de simulare a unui cutremur major în România. De asemenea, autorităţile construiesc două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari.

La Ciolpani funcţionează un Centru Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de unde, în scurt timp, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat urmează să prezinte noi date despre desfăşurarea operaţiunilor. Aseară, la 12 ore de la începerea exerciţiului, Raed Arafat a anunţat că ar fi 450 de persoane decedate, aproape 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de persoane date dispărute. Şeful statului a decretat starea de urgenţă, potrivit scenariului de simulare a cutremurului.

UPDATE: La fosta Fabrică de Bere Rahova, din Bucureşti, a avut loc deja un exerciţiu în cadrul simulării "Seism 2018"

În mai multe zone din Bucureşti continuă, la această oră, operaţiunile de salvare a persoanelor prinse sub dărâmături sau rănite, în cadrul exerciţiului de simulare a reacţiei la un cutremur major în România. Autorităţile construiesc două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, în contextul în care se estimează că sunt 30 de mii de sinistraţi. Redactorul nostru Iulian Olescu se află acum la fosta Fabrică de Bere Rahova şi ne spune ce misiune s-a desfăşurat acolo. Bună dimineaţa, Iulian!

Reporter: Iulian Olescu - Bună dimineaţa! Într-adevăr, aici a avut loc deja un prim exerciţiu, este vorba despre stimularea faptului că două persoane au rămas blocate la înălţime, în sediul fostei Fabrici de Bere Rahova, care ar fi fost afectată - conform simulării "Seism 2018" - cutremurul care a lovit inclusiv Capitala. Conform plutonierului major /.../, cele două persoane au fost recuperate cu ajutorul echipajelor de pompieri care intervin la înălţime; una dintre persoane s-ar fi aflat în stop cardiorespirator, însă a răspuns manevrelor de resuscitare şi, apoi, ambii răniţi au fost transportaţi către spitale.

Realizator: Mulţumim, Iulian Olescu.

UPDATE: Câteva dintre recomandările autorităţilor, în cazul producerii unui seism

În caz de cutremur oamenii trebuie să rămână calmi. Telefonul trebuie folosit doar pentru a semnala o urgenţă; de asemenea, trebuie verificată instalaţia de gaze - acestea sunt câteva din recomandările autorităţilor, în cazul producerii unui seism.

Reporter: Ciprian Sasu - Încercaţi, în primul rând, să rămâneţi calm - este prima recomandare a autorităţilor în caz de cutremur. Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă la persoanele din jur, pentru a asigura primul ajutor. Dacă aţi fost prins sub dărâmături, la anumite intervale de timp loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a putea fi localizat. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar opri ulterior. Atenţie la scări, s-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa lor. Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care să scrie cu litere mari AJUTOR. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor. Maşina trebuie folosită dor în situaţii extreme, deoarece căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.

UPDATE: Exerciţiul naţional "Seism 2018" a continuat şi pe timpul nopţii. Mai multe ţări străine au trimis ajutoare sub diverse forme în România, în timp ce spitalele implicate în exerciţiul de simulare au declanşat planul alb pentru catastrofe.

Reporter: Alex Buzică - În jurul orei 1:30, la Baza 90 a Ministerului Apărării Naţionale a ajuns spitalul de gradul 3 din Israel, împreună cu o echipă de medici. Spitalul israelian este dotat la cele mai înalte standarde şi sigură îngrijire specializată a victimelor, inclusiv prin posibilitatea intervenţiilor chirurgicale. Tot noaptea trecută, Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă a instalat două tabere pentru sinistraţi la Voluntari şi Ştefăneşti, iar în această dimineaţă, la ora 11:00, la Vama Ruse, Bulgaria va trimite o echipă de căutare-salvare. La această oră se află deja în ţară şi forţele aliate, care au venit în sprijinul acestui teribil scenariu: şapte ambulanţe şi trei camioane din Austria, patru ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, două camioane pentru posturi medicale avansate nivel 1, dar şi zeci de medici din Israel participă la acest exerciţiu naţional. Spitalele au declanşat, de ieri, planul alb, iar la Spitalul Floreasca noaptea trecută s-a derulat o acrţiune pe linie medicală de amploare.

VIDEO: Echipele de medici din Israel au aterizat la baza 90 MApN.

----------------Știrea inițială------------------

Exerciţiul "Seism 2018", declanşat ieri dimineaţă, este în plină desfăşurare.

Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, care a afectat cel mai mult Bucureştiul.

În exerciţiu sunt angrenate mijloace şi forţe de intervenţie pentru situaţii de urgenţă din majoritatea judeţelor. Sunt implicate şi forţe ale Ministerului Apărării Naţionale, cu o mie de militari şi mijloace tehnice, rutiere şi aeriene.

Un spital de campanie a fost organizat de Ministerul Apărării pe centura Capitalei, cu toate secţiile necesare.

La Ciolpani a fost instituit un Centru Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.

Secretarul de stat în ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat aseară, la 12 ore de la începerea exerciţiului, că, potrivit scenariului, 450 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte peste 1.700 sunt rănite, peste 3.200 sunt dispărute şi s-au înregistrat 30 de mii de sinistraţi.

Raed Arafat a mai precizat că, astăzi, urmează să intre în ţară, pe la Giurgiu, o echipă de salvare-cercetare din Bulgaria şi că mai este aşteptată o ambulanţă din Republica Moldova cu paramedici.

În ţară, se află, de ieri, o echipă din Israel, de aproximativ 100 de persoane, precum şi şapte ambulanţe din Austria, patru din Italia şi una din Ungaria.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale