Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES: Audierea candidaților propuși pentru ocuparea portofoliilor în noul guvern

ACTUALIZARE: ​Toți cei desemnați să facă parte din viitorul guvern condus de social-democratul Marcel Ciolacu au obținut avize favorabile miercuri, în comisiile parlamentare de specialitate.

UPDATES: Audierea candidaților propuși pentru ocuparea portofoliilor în noul guvern
Arhivă. Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Iunie 2023, 08:44

Vezi AICI calendarul audierilor miniștrilor cabinetului Ciolacu

ACTUALIZARE: Toți cei desemnați să facă parte din viitorul guvern condus de social-democratul Marcel Ciolacu au obținut avize favorabile miercuri, în comisiile parlamentare de specialitate. Coaliția PSD-PNL, alături de reprezentanții minorităților au asigurat majoritatea necesară, în timp ce foștii parteneri din UDMR au votat, conform declarațiilor, potrivit performanțelor fiecărui candidat.

ACTUALIZARE: La Parlament continuă, în comisiile de specialitate reunite ale celor două camere, audierile miniștrilor propuși de PNL și PSD să preia portofolii în noul guvern condus de Marcel Ciolacu. Până acum au primit avize favorabile toți candidații cu voturile „pentru” exprimate de liberali, social-democrați și reprezentanții minorităților naționale, dar în multe cazuri și de UDMR. Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate a primit și Marius Budăi, propus de PSD să continue activitatea în fruntea Ministerului Muncii, în guvernul Ciolacu. Parlamentarii opoziției au cerut lămuriri privind stadiul discuțiilor cu organizațiile internaționale pe tema reformei pensiilor speciale.
Marius Budăi: Avem chiar acum, pe board-ul Băncii Mondiale, astăzi probabil va veni raportul final, și pe board-ul Comisiei Europene, ultima discuție vizavi de amendamentele depuse. Feedback-ul este foarte bun. Am vrut să prevenim plecări masive din sistem, astfel să nu bulversăm nici sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar nici justiția.

Un alt vot pozitiv a fost dat pentru propunerea PNL ca Sebastian Burduja să preia Ministerul Energiei. Liberalul a declarat că obiectivul său din această poziție este de a asigura securitatea energetică a României.

Sebastian Burduja: Cred că România este datoare să investească în sectorul energetic. Dacă ar fi să avem o rețetă, ar fi investiții, investiții, investiții. Asta se reflectă și în planurile asumate de România, se reflectă și în fondurile aflate la dispoziția României. Deci, nu este o chestiune de lipsă de bani. Într-un parteneriat onest și cu mediu privat vom găsi cele mai bune soluții.

La audieri, AUR și USR au votat împotrivă, iar UDMR, potrivit performanțelor fiecărui candidat, după cum au declarat reprezentanții formațiunii politice. Parlamentarii UDMR au mai spus că participă joi la ședința pentru învestirea noului Guvern, dar nu își vor exprima votul.

Marea majoritate a miniștrilor desemnați au trecut deja de audierile din comisii.

ACTUALIZARE: Aviz favorabil pentru Marcel Boloș, care va prelua conducerea Ministerului de Finanțe în guvernul condus de Marcel Ciolacu.

În comisiile de specialitate reunite ale parlamentului, el a primit 30 de voturi pentru, 10 împotrivă și trei abțineri.

În cadrul audierilor, Marcel Boloș a afirmat că nu se pune problema introducerii de taxe noi și impozite, iar primul obiectiv pe care l-a stabilit pentru mandatul său este predictibilitatea sistemului fiscal.

El a mai spus că trebuie analizat atât sistemul de facilități fiscale, cât și cel privind deductibilitățile fiscale, pentru a găsi cele mai bune politici care să asigure pe termen lung sustenabilitatea finanțelor publice ale țării.

Tot între priorități, Marcel Boloș a enumerat monitorizarea atentă a evoluției deficitului, îmbunătățirea colectării creanțelor, metode mai eficiente de combatere a evaziunii fiscale, eliminarea risipei bugetare, dar valorificarea eficientă a patrimoniului statului și a resurselor minerale.

ACTUALIZARE: Raluca Turcan a primit aviz favorabil pentru portofoliul culturii, un domeniu despre care a afirmat că l-a susținut în ultimii aproape 20 de ani prin diferitele poziții ocupate în parlament. După cum transmite reporterul RRA Mihaela Helmis, în cadrul audierilor din comisiile pentru cultură reunite ale celor două camere ale parlamentului, Raluca Turcan a pledat pentru continuitate în proiectele ministerului, cu accent pe programul „Timișoara - Capitală Culturală Europeană” și marile festivaluri internaționale din acest an, iar pe termen lung și mediu, pe proiectele incluse în finanțarea prin PNRR, dar și pe cele legate de patrimoniu sau uniunile de creație.

ACTUALIZARE: Până acum nu au fost surprize, întrucât toţi candidaţii propuşi pentru ocuparea funcţiilor de ministru au primit avize favorabile cu o mare majoritate de voturi. Este vorba de Ligia Deca - la educaţie, Alina Gorghiu - la justiţie, Florin Barbu - agricultură - şi Sorin Grindeanu - la Ministerul Transporturilor. De asemenea, de filtrul comisiilor parlamentare au trecut Adrian Veştea - Ministerul Dezvoltării - şi Sebastian Burduja, propus ministru al energiei.

Suntem acum în direct cu redactorul RRA Alina Stănuţă pentru noi informaţii. Bună ziua!

Reporter: Bună ziua! Audierile candidaților propuși pentru a ocupa funcții în noul cabinet condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, au decurs până la această oră fără emoții pentru coaliția care i-a nominalizat.

PSD și PNL au majoritatea necesară pentru a-și vota favorabil miniștrii propuși, iar UDMR, fostul partener de guvernare, susține punctual miniștrii care merită, după cum anunțau recent. USR și AUR critică nominalizările și acuză graba cu care sunt desfășurate aceste ședințe.

Ministrul desemnat al transporturilor, Sorin Grindeanu, a primit aviz favorabil la audierile din comisii, unde spunea că au fost semnate contracte de peste 10 miliarde de euro pentru infrastructura rutieră și feroviară, iar începând din acest an Compania de Drumuri va inaugura minimum 100 km de autostradă și drum expres. De asemenea, prin PNRR se modernizează calea ferată și au început deja reparațiile pentru a se elimina restricțiile de viteză.


Sorin Grindeanu: Pentru anii viitori, media kilometrilor de autostradă sau drum expres pe care îi vom da în circulație, și anume până la sfârșitul anului 2024, să fie de 100. Deci, la sfârșitul anului 2024, cu alte cuvinte, trebuie să avem cel puțin 200 km de drum expres sau autostradă dați în circulație. De asemenea, pe zona feroviară, unde avem 420 km de linie de cale ferată, vor intra în acea zonă de modernizare și de reînnoiri.

Reporter: Alina Gorghiu, propusă la Ministerul Justiției, declară în fața colegilor care i-au acordat, de asemenea, avizul favorabil, că va milita pentru o justiție eficientă, echitabilă și cu termene rezonabile la procese.

Alina Gorghiu: Această justiție din România să realizeze un serviciu public eficient, accesibil pentru public, imparțial, independent, toți justițiabilii din România având dreptul, așa cum o spunem noi, cei din domeniu, de cele mai multe ori, la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil. Și nu trebuie să uităm că, în această evaluare, primordial este interesul cetățeanului și că trebuie să găsim un echilibru între justițiabil și sistemul judiciar.

Reporter: Audierile continuă aici, la parlament, până în jurul orei 17:00, iar mâine la prânz va avea loc votul de învestitură în plenul reunit pentru noul cabinet condus de Marcel Ciolacu.

ACTUALIZARE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a primit aviz favorabil, miercuri, din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.
Membrii acestor comisii au avizat nominalizarea lui Oprea cu 46 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi nicio abţinere.

ACTUALIZARE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate.

ACTUALIZARE: Ministrul nominalizat pentru a conduce Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a primit aviz favorabil, 24 de voturi pentru, împotrivă au fost şase și o abținere.

ACTUALIZARE: Avize favorabile din partea comisiilor de specialitate au primit, până acum, trei dintre miniştri propuşi în noul Executiv. Este vorba despre: Alina Gorghiu - la justiţie, Ligia Deca- educaţie şi Florin Barbu, la ministerul agriculturii.

Redactorul RRA Alina Stănuță urmărește dezbaterile din parlament și revine acum, în direct. Bună ziua!

Reporter: Bună ziua! Aici, în parlament, audierile în comisiile de specialitate se desfășoară în ritm accelerat. Voturile în favoarea candidaților propuși vin din partea PSD și PNL, în timp ce USR și AUR critică nominalizările și acuză graba cu care sunt desfășurate aceste ședințe.

Ministrul propus la agricultură, Florin Barbu, arăta că atragerea fondurilor europene și continuarea programului de susținere a fermierilor sunt câteva dintre prioritățile sale. Florin Barbu a mai spus că va acționa și pentru creșterea suprafețelor agricole, prin continuarea investițiilor în irigații.

Florin Barbu: Suprafața de două milioane de hectare trecută în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații; sunt sigur că în anul următor vom realiza acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații. În perioada următoare vom lansa ghidul pentru organizațiile de udători să acceseze aceste fonduri europene și, mai mult, în funcție de resursele financiare ale Ministerului de Finanțe și în discuția pe care o voi avea cu domnul premier, încerc să lansez și un program pe fiecare fermă pentru achiziționarea de instalații de irigat.

Reporter: Și Alina Gorghiu, propusă pentru a ocupa funcția de ministru al justiției, a primit aviz favorabil. Ea a declarat că va milita pentru o justiție eficientă, echitabilă și în termene rezonabile pentru soluționarea cauzelor.

Pentru Ligia Deca, prioritățile în noul mandat de la Ministerul Educației sunt respectarea angajamentului asumat pentru cadrele didactice, dotarea corespunzătoare a școlilor sau combaterea abandonului școlar.

Și Sorin Grindeanu a primit aviz favorabil pentru Ministerul Transporturilor. Audierile continuă aici, în parlament, vom reveni.

Realizator: Mulțumim, Alina Stănuță

ACTUALIZARE: Alina Gorghiu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

ACTUALIZARE: Ministrul propus al Agriculturii, Florin Barbu, a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare, după audierile de astăzi. Reprezentantul PSD a primit 30 de voturi pentru şi 7 împotrivă. Absorbţia fondurilor europene şi continuarea programelor de susţinere a fermierilor, sunt câteva dintre priorităţile ministrului desemnat să ocupe fotoliul agriculturii. Acesta a subliniat că va acţiona şi pentru creşterea suprafeţelor agricole prin continuarea investiţiilor în irigaţii.

ACTUALIZARE: În comisiile parlamentare de specialitate începe, de la această oră, audierea miniștrilor propuși în noul cabinet condus de Marcel Ciolacu. Primii candidați care vor răspunde întrebărilor senatorilor și deputaților sunt Ligia Deca, desemnată de PNL la Ministerul Educației, Alina Gorghiu, propusă de liberali la justiție, și Florin Barbu din partea PSD la Ministerul Agriculturii.

Alina Stănuță este în parlament și are detalii acum, în direct. Bună dimineața!

Reporter: Bună dimineața! Noul executiv condus de social-democratul Marcel Ciolacu va avea doi vicepremieri, unul din partea PNL, Cătălin Predoiu, și unul din partea PSD, Marian Neacșu.

Liberalii propun în noul cabinet mai multe nume noi, printre care Luminița Odobescu - la Ministerul de Externe, Alina Gorghiu - la justiție, Adrian Veștea - la Ministerul Dezvoltării - sau Raluca Turcan - la cultură.

În schimb, PSD a păstrat în mare parte miniștrii din cabinetul Ciucă: Sorin Grindeanu - la transporturi, Gabriela Firea - la Ministerul Familiei și Tineretului - sau Marius Budăi - la Ministerul Muncii, dar au apărut și nume noi - Florin Barbu - la agricultură.

Pe lista de miniștri propusă parlamentului nu se regăsește niciun membru al UDMR.

Programul de guvernare asumat de coaliția PSD-PNL își propune cinci mari obiective: rezolvarea problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară, stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare, investiții în educație și sănătate și, respectiv, atragerea fondurilor europene și crearea de locuri de muncă, mai multe și mai bine plătite.

Audierile în comisii se vor desfășura astăzi, până în jurul orei 17:00, iar votul pentru învestirea noului executiv va avea loc mâine, în plenul reunit al parlamentului.

----știrea inițială---

Audierea candidaților propuși pentru ocuparea portofoliilor în noul guvern condus de Marcel Ciolacu va începe în această dimineață.

Sunt 18 miniștri care vor ajunge în fața parlamentarilor din comisiile de specialitate pentru a-și prezenta obiectivele.

LISTA cu miniștrii propuși

Patru dintre aceștia și-au păstrat portofoliile ocupate și în cabinetul condus de Nicolae Ciucă.

Pe lista înaintată de premierul desemnat se află doar miniștri de la PSD și PNL, nefiind prezent niciun membru UDMR.

Alina Bordeiașu ne prezintă lista miniștrilor ce vor fi audiați astăzi:

Primii miniștri audiați în această dimineață, începând cu ora 10:00, sunt Florin Barbu, propus la agricultură, Ligia Deca - la educație - și Alina Gorghiu - la justiție.

Audierile în comisiile de specialitate vor continua cu Adrian Veștea, desemnat la Ministerul Dezvoltării, Sorin Grindeanu - transporturi, Sebastian Burduja - energie.

În fața senatorilor și deputaților vor ajunge astăzi și Marcel Boloș - Ministerul Finanțelor, Bogdan Ivan - Ministerul Cercetării, Radu Oprea - economie, Raluca Turcan - la cultură, Marius Budăi - Ministerul Muncii, Alexandru Rafila - sănătate - și Gabriela Firea - Ministerul Familiei.

Cătălin Predoiu a fost propus la interne, iar Angel Tîlvăr - la Ministerul Apărării. Ultimii audiați astăzi vor fi Adrian Câciu, propus la investiții și proiecte europene, Luminița Odobescu - la externe - și Mircea Fechet - la mediu.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu își propune, între altele, să rezolve problema pensiilor speciale, să adopte noua lege a salarizării unitare și să stopeze creșterea prețurilor.

Programul de guvernare prezentat de premierul desemnat, Marcel Ciolacu

Votul pentru învestirea noului executiv se va da mâine în plenul parlamentului.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
România 17 Ianuarie 2025, 22:13

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
România 17 Ianuarie 2025, 19:56

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România

În intervalul iulie-august, România a fost vizată de mai multe tentative de sabotaj abandonate, afirmă Serviciul într-un...

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
România 17 Ianuarie 2025, 19:26

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români

Ministerul Agriculturii va începe săptămâna viitoare discuţii cu marile lanţuri de magazine pentru ca producătorii români să...

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
România 17 Ianuarie 2025, 19:21

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program

Mii de poliţişti şi alţi angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au protestat în Capitală faţă de...

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
România 17 Ianuarie 2025, 16:31

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă

El recomandă ca triajul epidemiologic în școli să se facă riguros, iar copiii care au simptome de răceală sau gripă să stea...

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate
România 17 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate

Premierul a punctat că protestele sunt normale întrucât România este un stat democratic.

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate
Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă protestează în faţa Guvernului
România 17 Ianuarie 2025, 16:12

Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă protestează în faţa Guvernului

Ei sunt nemulțumiți de scăderea veniturilor.

Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă protestează în faţa Guvernului
Noi audieri în dosarul Mineriadei din '90: Miron Cozma și Adrian Sârbu, la Parchetul General
România 17 Ianuarie 2025, 13:21

Noi audieri în dosarul Mineriadei din '90: Miron Cozma și Adrian Sârbu, la Parchetul General

Procurorii susţin că în luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român au lansat o politică de represiune...

Noi audieri în dosarul Mineriadei din '90: Miron Cozma și Adrian Sârbu, la Parchetul General