Unul din doi pacienţi bucureşteni a primit "cel puţin un diagnostic greşit"
Cele mai multe diagnostice greşite au fost primite de pacienţi pentru afecţiuni oncologice, neurologice, endocrinologice şi pentru boli ale aparatului genital.
Articol de Adriana Turea, 22 August 2018, 13:50
Jumătate dintre pacienţii bucureşteni au primit, cel puţin o dată, un diagnostic greşit sau un tratament incorect, se arată într-un studiu recent.
Mai mult, peste 60 la sută dintre respondenţi au consultat doi sau mai mulţi medici înainte de a se adresa unui serviciu specializat în oferirea unei a doua opinii.
Cele mai multe diagnostice greşite au fost primite de pacienţi pentru afecţiuni oncologice, neurologice, endocrinologice şi pentru boli ale aparatului genital.
Medicul Marinela Stănculete consideră că a doua opinie medicală este indicată mai ales când este vorba despre boli grave cronice sau pentru soluţii de tratament ce pot afecta, pe termen lung, calitatea vieţii pacientului.
Marilena Stănculete: Este bine ca pacienţii să ceară o a doua opinie medicală atunci când nu înţeles, atunci când au dubii, fie cu privire la diagnostic, fie cu privire la tratament sau atunci când evaoluţia bolii sub un anume tratament nu este o evoluţie buină. În România este larg răspândită o anume mentalitate de viziune asupra medicului ca asupra unui fel de demiurg.
Din păcate, vine la pachet şi cu neîncrederea din ce în ce mai mare în breasla medicală, iar în ceea ce priveşte mentalitatea medicilor, medicii înşişi se simt, din păcate, un fel de posesori al destinului medical al unui pacient şi atunci înghit destul de greu nevoia de obiectivare a pacientului.