Unul din cinci români "suferă de sărăcie energetică"
19% din populația din România se află în sărăcie energetică, după definițiile europene agreate și în urma datelor furnizate de diferite instituții naționale.
Articol de Izabela Aivăncesei, 22 Iunie 2017, 12:25
19% din populația din România se află în sărăcie energetică, după definițiile europene agreate și în urma datelor furnizate de diferite instituții naționale.
Fenomenul sărăciei energetice este de-a dreptul subestimat, abordat lacunar la nivel legislativ și vizat de politici incoerente și contradictorii. Ajutoarele de încălzire - singura formă de sprijin acordată consumatorilor vulnerabili - acordate de Ministerul Muncii acoperă doar 4, 6 % din populația țării, în condițiile în care, la nivel european, este estimat un procent de 11% din cetățeni clasați în sărăcie energetică.
Deși avea această obligație de peste 5 ani de zile, România nu a adoptat încă un Plan Național de Acțiuni pentru combaterea sărăciei energetice, multe dintre gospodăriile sărace nu beneficiază de nici o formă de sprijin, remediile non-financiare și structurale neaplicându-se în mod uniform pentru ameliorarea acestei situații.
Sărăcia energetică presupune lipsa de acces la rețele din cauza distanței locuințelor față de rețelele de furnizare a energiei, imposibilitatea finanțării conexiunilor sau dificultăți în a-ți plăti factura lunară, iar fenomenul, pentru a putea fi combătut e necesar să fie bine cunoscut, a declarat fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu în cadrul conferinței internaționale dedicate gazului românesc natural organizată de un think tank independent și non-profit, specializat în analiza strategică a politicilor și piețelor de energie din regiunea Europei de Est și a bazinului Mării Negre.