Unul din cinci părinţi crede că "bătaia e un mijloc de educaţie"
Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat o campanie pentru a combate abuzurile împotriva celor tineri, cu scopul principal de a înlocui violenţa cu metode educaţionale.
19 Martie 2013, 16:37
20% dintre părinţii români cred că bătaia este un mijloc pozitiv de educaţie a propriilor copii.
Datele reies dintr-o cercetare realizată în ultimii 10 ani şi care a fost publicată marţi.
Mai mult, sondajul arată că aproximativ 90% dintre copii sunt certaţi de cadrele didactice atunci când greşesc, iar 4 din 10 părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor din familie.
În context, Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat o campanie pentru a combate abuzurile împotriva celor tineri, cu scopul principal de a înlocui violenţa cu metode educaţionale pozitive, pentru - cu, descrie organziaţia - o dezvoltare armonioasă a copiilor.
"Copil obraznic, te bat până te potoleşti. Nu meriţi nimic, muncesc degeaba pentru tine." Nu de puţine ori auzim pe stradă sau în anumite centre comerciale aceste etichete pe care părinţii le pun copiilor.
"Copii fără etichetă"
Organizaţia Salvaţi Copiii România doreşte, în cadrul campaniei "Copii fără etichetă", ca societatea să conştientizeze efectele pe care violenţa împotriva copiilor le are.
În urma unui raport realizat de organizaţie, care cuprinde ultimii 10 ani, reiese că părinţii utilizează în proporţie foarte mare pedeapsa corporală în practica educaţională de zi cu zi.
Totodată, un procent de 20% dintre părinţi consideră că bătaia este un mijloc foarte bun în educaţia copilului.
Preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat că violenţa împotriva copiilor ţine societatea prizonieră într-un cerc vicios al violenţei.
"Vedem mulţi copii cu diferite forme de probleme de sănătate mentală, cu depresii, cu anxietăţi, cu refuz de a merge la şcoală, creşterea consumului de droguri şi nu în ultimul rând, creşterea unor fenomene ale violenţei destul de extreme", a subliniat Gabriela Alexandrescu.
Consecinţele pedepsei fizice în familie îi îndepărtează pe copii de părinţi, pot crea resentimente, frică şi ostilitate faţă de aceştia, afectează dezvoltarea emoţională a copiilor.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.400 de familii din aproape 60 de localităţi din România şi are o marjă de eroare de plus/minus 2,5%.