Universitatea de Medicină din Tg. Mureș: Opt programe de licență în învățământul dual
Printre avantajele învățământului dual se numără bursa lunară, instruirea practică la companiile partenere și siguranța locului de muncă.

Articol de Radiojurnal, 26 Martie 2025, 10:58
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș va avea, din toamnă, opt programe de studii de licență în învățământul dual.
Acestea vor funcționa în cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației, iar admiterea se va realiza pe bază de concurs de dosare.
Candidații pot opta pentru Inginerie Medicală, Informatică, Automatică și Informatică Aplicată, Energetică și Tehnologii Informatice, Inginerie și Management în Construcții, Inginerie Economică și Industrială și Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Programele au fost alese în urma consultării cu mediul economic, a explicat pentru Radio România Târgu Mureș decanul facultății, Liviu Moldovan.
Liviu Moldovan: Universitatea a realizat o acțiune de marketing educațional, s-a consultat cu mediul economic din județul Mureș și din Regiunea Centru și a dezvoltat aceste specializări, ca urmare a celor 27 de parteneriate, pe care le-am stabilit cu diferite companii industriale. Acestea au solicitat dezvoltarea specializărilor în care ei au un deficit de resurse umane și au nevoie de specialiști în aceste domenii.
Printre avantajele învățământului dual se numără bursa lunară în valoare de 800 de lei, instruire practică la companiile partenere și siguranța locului de muncă.
Liviu Moldovan: Marele avantaj este această orientare înspre practică, înspre finalitatea educației. Practic, este o mare translație de la o învățare teoretică generală către o învățare mult mai aplicativă, care dă satisfacții atât studenților, pentru că ei sunt pregătiți aplicativ pentru tehnologii și noile tehnologii, care acum abundă piața, cât și pentru agenții economici care nu mai trebuie să petreacă o bună perioadă de timp cu familiarizarea studenților în propriile companii, inițiere și așa mai departe.
Universitatea din Târgu Mureș derulează și proiectul major ERGOPOLIS, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care va reconfigura învățământul tehnologic liceal și universitar din România.