Universitatea Bucureşti, în top 200 universităţi din lume
Universitatea din Bucureşti este singura instituţie de învăţământ superior din România prezentă în top 200, la specialităţile de limbi străine şi media-comunicare.
Articol de Claudiu Baciu, 08 Mai 2013, 17:23
Universitatea din Bucureşti este singura instituţie de învăţământ superior din România prezentă în Clasamentul Internaţional al Universităţilor pe Specializări (QS World University Rankings by Subject).
Instiituţia de învaţământ s-a clasat între primele 200 de universităţi din lume în cadrul a două discipline: limbi străine şi media şi comunicare, informează siteul universităţii.
Ediția 2013 a Clasamentului Internaţional al Universităţilor pe Specializări realizat de QS a fost publicată miercuri, 8 mai 2013, pe site-ul www.topuniversities.com.
Clasamentul include primele 200 de instituţii de învăţământ superior din lume în funcţie de 30 de specializări. Clasamentul a evaluat 2858 de universităţi şi a inclus un total de 678 de instituţii.
La categoria limbi străine, primele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de universităţile Oxford, Cambridge şi Harvard.
La specializarea media şi comunicare, primul loc a fost ocupat de University of California, Berkeley, urmată de University of Texas şi Columbia University.
Quacquarelli Symonds World University Rankings este un clasament anual al celor mai bune 700 de universităţi din lume, realizat de QS Intelligence Unit împreună cu un grup de profesori şi cercetători recunoscuţi mondial.
Clasamentul este realizat pe baza a patru indicatori cheie: cercetarea academică, calitatea predării, angajabilitatea absolvenţilor şi gradul de internaţionalizare.
Începând cu anul 2011, clasamentul universităţilor a fost extins pentru a include o serie de discipline şi universităţile care excelează în cadrul fiecăreia.
În realizarea clasamentului universităţilor în funcţie de specializări se iau in considerare opinia cadrelor universitare (QS Global Academic Survey) şi a angajatorilor (QS Global Employer Survey), precum şi numărul de citari ale lucrărilor de specialitate publicate şi indexul Hirsch, care evaluează productivitatea şi impactul cercetării academice.