Uniunea economico-monetară, proces "deschis statelor non-euro"
Preşedintele Traian Băsescu a spus că diplomaţia română a făcut eforturi pentru păstrarea menţiunii că statele non-euro pot participa la Uniunea Economică şi Monetară.
Articol de Paul Poteraşi, 14 Decembrie 2012, 14:59
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la finalul Consiliului European de iarnă de la Bruxelles că unul dintre eforturile diplomatice ale României la acest summit a fost să se păstreze menţiunea că realizarea Uniunii Economice şi Monetare va fi un proces deschis faţă de statele din afara zonei euro.
"Avem o menţiune în Concluziile acestui Consiliu şi trebuie să vă spun că a fost unul din eforturile diplomatice ale României să se menţină această menţiune, aceea că realizarea Uniunii Economice şi Monetare va fi un proces deschis faţă de statele din afara zonei euro.
"Din acest moment, nu mai avem acea bătălie pentru orice proiect destinat consolidării zonei euro - vom avea sau n-om avea şi noi acces. Acum s-a stabilit clar că orice ţară din afara zonei euro are acest 'opt-in' sau 'opt-out'", a precizat Traian Băsescu.
Preşedintele a susţinut că cel mai important mesaj după Consiliul European este acela că trebuie consolidată uniunea economică şi monetară.
"Liderii UE au stabilit că mergem înainte cu prcesul de integrare a UE", a spus Traian Băsescu.
UE ar putea oferi bani de investiţii
Preşedintele a precizat că un alt mesaj al concluziilor e că politicile economice trebuie orientate către creştere economică.
Traian Băsescu a afirmat că acest lucru subliniază că bugetele trebuie să fie orientate către investiţii, iar cheltuielile trebuie să fie prioritizate.
"Bugetele naţionale trebuie să aibă în vedere în primul rând chelutielile destinate creşterii economice prin investiţii", a subliniat preşedintele.
Traian Băsescu a precizat că s-a convenit ca pentru statele care se încadrează în parametrii pactului de stabilitate şi creştere, cum este cazul României, dar care nu au resursa pentru investiţii ca să genereze o creştere accentuată, UE să poată interveni cu resurse proprii şi cu resursa pentru investiţii.
"Dar cu condiţia respectării parametrilor pactului de creştere şi stabilitate", a adăugat preşedintele.
"Este un element care e de natură să ajute statele care au făcut eforturi consistente de ajustare să-şi genereze creştere prin resursa financiară alocată de la UE", a mai spus Traian Băsescu.