Unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară în Botoşani
Cu ocazia inspecţiilor efectuate de reprezentanţii ISJ, au fost depistate unităţi de învăţământ care nu au facut demersurile pentru obţinerea autorizaţiei sanitare.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 29 August 2012, 14:05
37 de unităţi de învăţământ din judeţul Botoşani nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare.
Şi ce e mai grav, majoritatea dintre acestea nici nu pot obţine documentul, în lipsa reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare şi a grupurilor sanitare corespunzătoare.
Aşa că şi în anul şcolar care se apropie, mii de elevi vor învăţa în condiţii rudimentare.
Cu ocazia inspecţiilor efectuate de reprezentanţii ISJ, au fost depistate unităţi de învăţământ care nici măcar nu au facut demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare.
Este cazul şcolilor din comunele Mileanca, Leorda, Costeşti, Buzieni, Podeni, Vlădeni, Dimacheni, Cordăreni, Santa Mare, Rădăuţi Prut, Miorcani şi Drăguşeni.
Inspectorii au lăsat planuri de măsuri cu termene şi reponsabilităţi precise şi vor efectua noi inspecţii înainte de începerea anului şcolar.
La rândul lor, inspectorii sanitari vor efectua controale pe această temă în perioada 11-20 septembrie.
În ceea ce priveşte reparaţiile curente în şcoli, şefii ISJ Botoşani susţin că acestea au fost realizate în procent de 85%, iar combustibilul a fost asigurat, până la această dată, în procent de 80%.
Într-o situaţie gravă se află şcoala cu clasele I-VIII din satul Dorobanţi, comuna Nicşeni în care urmează să înveţe peste 200 de elevi.
Acoperişul unităţii de învăţământ a fost distrus de grindina abătută asupra localităţii în luna iulie şi nu a fost reparat nici până la această dată, motiv pentru care directorul şcolii a fost schimbat.
Reparaţiile costau 24.000 de lei, însă Primăria nu a găsit sumele necesare şi aşteaptă răspuns la demersurile făcute la autorităţile judeţene şi la nivel central pentru ca cei peste 200 de elevi să înceapă anul şcolar în condiţii normale.
Grindina căzută în luna iunie a afectat 18 unităţi de învăţământ din mediul rural, unde au fost distruse geamurile, acoperişurile şi în unele cazuri termoizolaţia sau tencuiala clădirilor.
Remedierea pagubelor necesită în total 576.000 de lei.