Unirea Principatelor din 1859, marcată la Iaşi
Principalele manifestări care vor marca împlinirea a 156 de ani de la Unirea Ţării Româneşti cu Moldova au loc azi la Iaşi, unde sunt aşteptaţi inclusiv preşedintele şi premierul.
Articol de Constantin Mihai, Radio Iaşi, 24 Ianuarie 2015, 07:44
Împlinirea a 156 de ani de la Unirea Ţării Româneşti cu Moldova va fi marcată astăzi în multe dintre oraşele României.
La Iaşi, mii de români sunt aşteptaţi să celebreze Unirea Principatelor, eveniment istoric petrecut la 24 ianuarie 1859 şi care a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român.
Manifestările prilejuite de marcarea a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române încep astăzi, la Iaşi, la ora 9:00, cu un moment folcloric intitulat "Noi suntem români".
În Piaţa Unirii, locul desfăşurării evenimentelor, sosirea oficialităţior centrale este programată a avea loc la ora 10:00.
Şi-au anunţat prezenţa preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, numeroşi membri ai Guvernului, preşedinţii partidelor parlamentare, dar şi primarii din Chişinău şi Cernăuţi.
Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare naţională şi în acest an pentru prima dată ea va fi marcată recunoscându-se astfel rolul esenţial al Iaşiului la înfăptuirea Unirii de la 1859.
În programul evenimentelor este înscrisă şi o participare a oficialităţilor centrale la Slujba de Pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, moment care se va desfăşura la mormântul acestuia de la Biserica Trei Ierarhi.
După ora 12:00, pe Strada Lăpuşneanu va avea loc tradiţionala masă populară - 5 mii de porţii de fasole cu cârnaţi.
La ora 18:00 este programată retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Unirii - Palatul Culturii, iar la ora 18:30 va fi arborat Drapelul Românei pe Compexul Palas.
La manifestările de la Iaşi participă 550 de militari din garnizoanele Iaşi, Bucureşti şi Câmpulung Moldovenesc, precum şi ostaşi din Asociaţia "Tradiţii Militare".
Politicienii liberali au anunţat că, în semn de protest, vor purta bandorele alb cu verde.
Astfel, ei vor să arate că sprijină proiectul Autostrăzii Iaşi-Târgu-Mureş şi că nu sunt de acord cu varianta social-democrată, care prevede ca porţiunea din munţi să fie construită întâi ca un drum expres şi ulteror să fie lărgită şi transformată în autostradă.
Slujbă dedicată Unirii, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti
Ziua Unirii Principatelor este sărbătorită şi în capitală, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei vor fi pomeniţi la Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Patriarhală.
De asemenea, membrii Platformei Unioniste "Acţiunea 2012" vor desf?ăşura un steag tricolor imens peste râul Dâmboviţa.
Corespondenţii noştri din ţară ne-au relatat că manifestări religioase şi militare dedicate Unirii vor avea loc şi la Focşani, Brăila, Arad, Sibiu sau Sfântu Gheorghe.
Pentru ca aceste evenimente să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat 5.300 de poliţişti, 1.500 de jandarmi şi 500 de pompieri.
Potrivit colegilor de la Radio Chişinău, aniversarea a 156 de ani de la Unirea Principatelor este sărbătorită şi în capitala Republicii Moldova, unde Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" va organiza spectacolul "Hai să dăm mână cu mână", după care renumiţi istorici vor vorbi despre semnificaţia actului Unirii Principatelor în spaţiul basarabean.