Unirea de la 1859 a fost sărbătorită în toată România
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta s-au aflat la ceremoniile organizate la Iaşi şi au transmis, în discursurile lor, mesaje de unitate şi solidaritate.
Articol de Constantin Mihai, Radio Iaşi, 25 Ianuarie 2015, 07:57
Manifestări dedicate Unirii de la 1859 au avut loc sâmbătă în mai toate oraşele din ţară.
La ceremoniile de la Iaşi au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, care au transmis în discursurile lor mesaje de unitate şi solidaritate.
Participarea a fost impresionantă.
7000 de cetăţeni au fost în Piaţa Unirii, centrul evenimentelor, pentru a aniversa una din marile noastre sărbători naţionale.
În piaţă, cetăţeni, în tribună, oficialităţîle: preşedintele, premierul, primari din Moldova, Transilvania şi Ţara Românească, dar şi primarii din Chişinău şi Cernăuţi.
"Cred că cea mai importantă lecţie a evenimentului de acum 156 de ani este puterea solidarităţii, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal naţional", a spus preşedintele Klaus Iohannis, aflat pentru prima dată la Iaşi.
Ca urmare a proclamaţiei din 2010 intitulată "România s-a născut la Iaşi", în toamna anului trecut, parlamentul a declarat ziua de 24 ianuarie sărbătoare naţională.
La Iaşi a fost semnat un protocol de colaborare între localităţile Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi.
"Toate eforturile prin care Iaşiul, Moldova, primesc o parte din ceea ce au dat României sunt justificate cu atât mai mult cu cât parteneriatul pe care Iaşiul îl are cu Chişinăul şi Cernăuţiul este în îndeplinirea aspiraţiilor noastre naţionale şi europene. Uniţi suntem mai puternici şi dezbinarea este singurul nostru mare duşman", a transmis prim-ministrul Victor Ponta.
Ceremonii dedicate împlinirii a 156 de la nirea Principatelor Române s-au desfăşurat şi la Focşani, oraşul care a avut un rol important la realizarea unirii Ţării Româneşti cu Moldova, ne-a transmis corespondentul RRA Cristina Moise.
Vrâncenii au omagiat Mica Unire a principatelor române în cea mai mare piaţă a oraşului, loc în care se află şi borna de hotar de odinioară dintre cele două ţări, Moldova şi Ţara Românească.
Manifestările au cuprins pe rând momente artistice, defilarea militarilor şi exerciţii de îndemânare cu armament, scenete cu actori ai Teatrului Naţional, dar şi muzică corală şi populară.
Peste 2000 de vrânceni veniţi din toate comunele judeţului au învins ploaia care nu s-a oprit nici în timp ce s-a jucat Hora Unirii.