Ungaria este interesată de posibilitatea de a importa gaz din producţia offshore din Marea Neagră
Ungaria este interesată de posibilitatea de a importa gaz din producţia offshore din Marea Neagră odată ce va începe extracția în cadrul proiectului Neptun Deep.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Noiembrie 2023, 18:32
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ungaria este interesată de posibilitatea de a importa gaz din producţia offshore din Marea Neagră odată ce va începe extracția în cadrul proiectului Neptun Deep, a declarat ministrul maghiar al afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó la București, la o conferință de specialitate.
Péter Szijjártó: ”Suntem interesați să creștem importurile de gaze din România. Am fost interesați pe termen lung, așa că aveam deja un contract cu OMV în baza căruia ar fi trebuit să ne livreze gaze de la începutul acestui an, dar din moment ce au întârziat decizia finală de investiție foarte mult timp, nu avem încă gaz românesc în mixul nostru energetic național. O să privim proiectul Neptun Deep ca pe o mare șansă și o mare oportunitate pentru noi de a diversifica sursele de energie, astfel încât dorim să profităm de cât mai mult gaz pe care îl putem importa din această sursă.”
Ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, spune că în cadrul proiectului Neptun Deep se va extrage o cantitate mare de gaze și România va putea exporta după ce va asigura necesarul intern.
Sebastian Burduja: ”România are prima opțiune la achiziționarea acestui gaz, asta e o discuție închisă. Întotdeauna vom acoperi toate nevoile interne și ne vom strădui ca până în 2027 să investim și industria de îngrășăminte și industria pharma şi să valorificăm acest gaz, nu doar să-l exportăm, dar simt că la o cantitate de 10 miliarde de metri cubi, deci practic este de două ori cât consumă România astăzi, probabil ar fi și o cantitate disponibilă pentru exporturi. Cred că nu ne deranjează să putem exporta dacă nu avem unde să îl înmagazinăm, să fie disponibil altor state europene, care astfel să-și reducă dependenţa față de Rusia.”
Cei doi miniștri au subliniat că România și Ungaria vor avea o poziție comună în fața Comisiei Europene pe tema necesității acceptării pe termen lung atât a gazului, cât și a energiei nucleare ca parte a mixului energetic./RADOR RADIO ROMÂNIA/