Unele spitalele reprofilate, la mâna autorităţilor locale
Potrivit datelor furnizate de ministerul sănătăţii au fost reprofilate 67 de spitale, din care 7 au fost transformate în cămine de bătrâni, iar restul de 60 sunt în administrarea autorităţilor locale.
09 Mai 2011, 19:24
Potrivit datelor furnizate de ministerul sănătăţii au fost reprofilate 67 de spitale, din care 7 au fost transformate în cămine de bătrâni, iar restul de 60 sunt în administrarea autorităţilor locale, care le decid soarta, putând fi transformate în cabinete medicale individuale sau în centre de permanenţă.
Unele decizii au fost deja luate.
În Buzău, de exemplu, unul din cele trei spitale, cel din comuna Parscov se va moderniza, în schimb rămâne închis spitalul din oraşul Pătârlagele, iar, din această cauză, Consiliul Orăşenesc a decis să dea ministerul sănătăţii în judecată.
În Argeş se transformă în cămine de bătrâni trei spitale, iar unele secţii trec în administrarea Spitalului Judeţean Piteşti.
O situaţie mai deosebită este în Botoşani, unde cetăţenii ar putea rămâne fără spital judeţean, deoarece nicio unitate nu corespunde, deocamdată, standardelor impuse de ministerul sănătăţii şi, în aceste condiţii, trebuie să se deplaseze la Iaşi şi Suceava.
La Sulina s-a găsit o soluţie pentru ca cetăţenii să aibă asistenţă medicală, chiar de urgenţă, deoarece în locul spitalului se va face un centru de permanenţă, cu o cameră de gardă.
Dincolo de asigurarea pentru pacienţi a serviciilor medicale, trebuie găsite soluţii şi pentru personalul medical care lucra în spitalele reprofilate sau desfiinţate.
În unele cazuri, lucrurile au fost rezolvate, oamenii s-au transferat, în alte cazuri, problemele au rămas; de exemplu, la Strehaia, în judeţul Mehedinţi.
Soarta angajaţilor de la fostul spital Strehaia, nedecisă
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Mihai Bădescu, la o lună de când a fost închis, soarta a 21 de angajaţi ai fostului spital din Strehaia, Mehedinţi, este în continuare nedecisă.
Oamenii vin la serviciu, dar nu ştiu cine îi va plăti şi nici nu sunt siguri că vor intra în şomaj.
La fel stau lucrurile şi în ce priveşte aparatura medicală.
Echipamente de milioane de lei, aproape noi, au rămas să ruginească în unitatea sanitară, pe care s-au pus sigiliile.
Edilul şef din Strehaia, Simion Burcu, crede că a fost o mare eroare închiderea unui spital care deservea un teritoriu cu 50 de mii de oameni.
"Nu e drept să închizi un spital, care deserveşte o populaţie mult mai mare, care corespunde din toate punctele de vedere", a declarat edilul.
Cei rămaşi la Strehaia mai speră că spitalul va deveni secţie externă a celui din Turnu Severin şi aşa vor putea reveni la serviciu în cea mai mare parte.