Unele spitale închise anul trecut "ar putea fi redeschise"
Ministrul sănătăţii spune că vor fi verificate mai multe spitale închise anul trecut şi că dacă au aparatură şi personal suficient vor fi redeschise.
Articol de Adriana Turea, 01 Iunie 2012, 08:31
Unele dintre spitalele închise anul trecut pentru că erau considerate ineficiente ar putea fi redeschise.
Procesul însă nu este unul simplu, aşa că ministerul sănătăţii verifică dacă autorităţile locale au resursele necesare şi dacă sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare, în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură şi existenţa personalului medical.
Anul trecut au fost închise 62 de spitale din ţară pentru că erau considerate ineficiente.
Spitalele închise în urmă cu un an, pentru că au fost considerate ineficiente, se redeschid dacă au aparatură şi personal suficient.
Autorităţile locale vor decide dacă acestea se vor redeschide sau vor fi transformate în centre multifuncţionale.
"Soluţia propusă este ca, în zonele în care spitalele se dovedesc ineficiente, nu se justifică existenţa lor, să se înfiinţeze acele centre de sănătate multifuncţionale, sunt un fel de policlinici mai complexe, cu posibilitatea spitalizării de zi, a asistenţei medicale de urgenţă, a unor investigaţii.
"Am solicitat de la toate direcţiile de sănătate publică situaţia dotării acestor spitale şi am centralizat aceste date; am constatat, într-o proporţie de aproximativ 30%, aceste spitale au o dotare corespunzătoare unui spital cel puţin de grad patru", a spus ministrul sănătăţii Vasile Cepoi.
Cheltuielile spitalelor "vor fi verificate"
Spitalul din Buftea va fi redeschis săptămâna viitoare, cu o structură nouă şi cu un număr mai mic de paturi.
Aviz de funcţionare are şi Centrul de sănătate de la Băneasa din judeţul Constanţa, care va fi redeschis, după cum a precizat ministrul sănătăţii. Şi Spitalul din Bumbeşti-Jiu, judeţul Gorj, are condiţii bune de cazare, însă este o problemă cu resursa umană.
La Spitalul din Ocna Mureş, judeţul Alba, este o problemă de litigiu, iar la cel din Dărăbani, judeţul Botoşani, este aşteptat un răspuns în următoarele zile.
Multe dintre comunităţile locale au solicitat redeschiderea spitalelor închise, deoarece acele zone din ţară au rămas fără asistenţă medicală.
De exemplu, peste 30.000 de locuitori din sudul judeţului Vâlcea sunt în această situaţie după desfiinţarea spitalului din Bălceşti, unde un bărbat a murit în faţa unităţii medicale, în ziua închiderii.
Spitalul a fost transformat în centru de permanenţă, doar pe hârtie, pentru că nu există personalul medical necesar.
De vineri, 52 de spitale de urgenţă judeţene şi din capitală vor fi verificate în ceea ce priveşte cheltuirea banului public - a mai anunţat ministrul sănătăţii.