Unele solicitări de anulare a alegerilor
Biroul Electoral Central continuă să analizeze un mare număr de solicitări de anulare a alegerilor.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Octombrie 2020, 20:22
Perioadă post-electorală foarte agitată în România, cu numeroase contestaţii şi acuzaţii de fraudă.
Biroul Electoral Central continuă să analizeze un mare număr de solicitări de anulare a alegerilor în localităţi sau sectoare ale Capitalei.
Până în acest moment a fost admisă o singură astfel de cerere, în cazul oraşului Moldova Nouă, din judeţul Caraş-Severin, unde au fost reclamate erori în completarea proceselor verbale şi incidente în unele secţii de votare, dar şi faptul că unul dintre competitori, care a şi obţinut cele mai multe voturi, nu ar fi avut dreptul să candideze.
La Moldova Nouă vor fi din nou alegeri pe 11 octombrie.
Şi Ministerul de Interne a fost sesizat cu privire la posibile cazuri de fraudă, cel mai cunoscut fiind cazul de la Sectorul 1.
Mihaela Enache: "La nivel naţional au fost peste 1.100 de sesizări privind derularea procesului electoral.
Aproximativ 460 nu s-au confirmat ca ilegalităţi, dar 279 s-au constituit în dosare penale trimise spre parchete, a precizat astăzi ministrul de interne. În privinţa situaţiei de la Biroul Electoral al Sectorului 1 din Bucureşti sunt în lucru dosare în care se cercetează posibile infracţiuni de falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.
Primul a fost deschis luni, imediat după alegeri, în urma unui apel la 112, care a semnalat că o persoană avea asupra sa câteva sute de procese verbale cu situaţia voturilor din secţii. În cazul a şapte dintre aceste procese verbale se fac verificări privind corectitudinea completării, iar 23 de persoane care le-au semnat sunt audiate, au precizat autorităţile.
Un al doilea dosar a fost deschis, astăzi, în baza sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor înregistrări video din interiorul Biroului Electoral.
Reprezentanţii acestuia au respins, astăzi, într-un comunicat, ideea că membri ai săi ar fi facilitat sustragerea unor saci cu voturi şi au afirmat că întreaga prezentare a imaginilor a fost denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului.
Situaţiile semnalate au generat un intens schimb de acuzaţii între competitorii electorali şi numeroase solicitări publice de renumărare a voturilor, dar şi de anulare a alegerilor pe motiv de fraudă."