Unele solicitări ale Ambulanței „nu reprezintă neapărat urgențe”
Se pierde timp preţios pentru Ambulanţă din cauza solicitărilor non-COVID nu neapărat urgente, spun reprezentanții oficiali.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 22 Octombrie 2020, 16:26
Noi recorduri negative s-au înregistrat astăzi în evoluţia pandemiei de COVID-19: 4.902 cazuri noi din peste 34.000 de teste efectuate şi cel mai mare număr de decese la 24 de ore, 98. Cele mai multe noi îmbolnăviri s-au înregistrat tot în Bucureşti: 804, urmat de judeţele Cluj, cu 338, şi Iaşi, cu 311. Presiunea pe sistemul de sănătate este foarte puternică în toate judeţele.
Care este situaţia la Vaslui, unde au fost astăzi 96 de cazuri noi, aflăm de la corespondenta noastră, Alina Darie.
Reporter: Pentru că multe solicitări în cazurile non-COVID nu sunt urgenţe cu adevărat, se pierde timp preţios, spun reprezentanţii Ambulanţei.
Medicul Daniel Ungureanu: Se poate ajunge într-o situaţie de colaps, când vrei o ambulanţă şi n-are cine să vină acasă să te ia de la domiciliu, când cărăm suspecţi, chiar confirmaţi pozitiv, ambulanţele trebuie dezinfectate, şi atunci o oră şi 50 de minute, două ore durează o dezinfecţie, timp mort pentru ambulanţe, asta scade timpul de reacţie a serviciului nostru de ambulanţă.
Şi cu atât mai mult afectează activitatea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui solicitările pacienţilor ale căror afecţiuni ar putea fi rezolvate de către medicii de familie sau medicii centrelor de permanenţă din judeţ.
Daniel Ungureanu: Avem personal bolnav internat, avem personal izolat şi un personal care vine la ture suplimentare suprasolicitat, obosit.
În prezent, la Spitalul suport COVID din Bârlad sunt internate 288 de persoane infectate cu noul coronavirus, din care 50 au forme severe de boală, iar 17 sunt internate în ATI.