Unde mergem în vacanță: Vaslui
Reporterii Radio România Actualități vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 12 August 2015, 16:16
De luni până vineri, în programul "OBIECTIV ROMÂNIA" şi sâmbăta în emisiunea "CA PE ROATE", după ştirile orei 17:00, reporterii RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.
Vasluiul, veche Curte Domnească, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare, rămâne o provocare pentru orice calator, care nu vrea să lase deoparte o zonă despre care Nicolae Iorga spunea "Puţine locuri îmi sunt mai dubios cunoscute ca acest ţinut al Vasluiului, care nu-i nici la munte, nici la şes şi se împărtăşeşte de o neasemuită frumuseţe".
Prin aderarea României la Uniunea Europeană, județul Vaslui a devenit granița de est a Uniunii, punctul de trecere a frontierei Albita ajungând cel mai mare din Europa de Est.
Din teritoriul administrativ al municipiului intră în componență: Vaslui, Bahnari, Brodoc, Moara Grecilor, Rediu, Viișoara. Orasul este atestat documentar în anul 1375.
Conform datelor ultimului recensământ, Vasluiul are o populație de 55.407 locuitori.
Vizitatorii se pot bucura de câteva obiective turistice deosebite. Pentru recreere, parcul Copou, mai ales în aceste zile caniculare, e de-a dreptul, o oază de răcoare şi frumuseţe verde.
De asemenea, "Curţile Domneşti", cu biserica ctitorie a lui Stefan cel Mare, Muzeul Judeţean Vaslui, Mausoleul lui Peneş Curcanul, dar şi o mulţime de alte obiective turistice oferite de împrejurimi, precum Movila lui Burcel, Mânăstirea Floreşti, Conacul de la Soleşti etc.
La Vaslui s-au născut personalităţi imense ale istoriei şi culturii româneşti.
Numai numele celebrului Constantin Tănase odată rostit, ar aduce un zâmbet de simpatie pe chipul celor care ar vrea ăa cunoască ceea ce are de oferit acest orăşel din marginea României!
De altfel, în memoria lui Tănase, aici se organizează un festival naţional de excepţie, unde, din doi în doi ani, cele mai importante personalităţi ale scenei româneşti, îşi dau întâlnire în "oraşul lui Tănase"!
Frumoase sunt şi alte evenimente de tradiţie, precum "Târgul meşterilor populari" sau "Hora din străbuni", festival internaţional de folclor.
Chiar în această perioadă vor debuta "Zilele vasluiului", un eveniment cultural mult aşteptat, unde dansul şi muzica populară, dar şi evenimente culturale desfăşurate sub egida Muzeului Judeţean Vaslui, vor anima urbea, pentru localnicii , dar şi pentru oaspeţii veniţi să petreacă împreună.