Unde mergem în vacanţă: Staţiunea Rânca
Reporterii Radio România Actualități vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.
10 Iulie 2015, 20:54
De luni până vineri, în programul "OBIECTIV ROMÂNIA" şi sâmbăta în emisiunea "CA PE ROATE", după ştirile orei 17:00, reporterii RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.
Aţi auzit, în ultimii ani, vorbindu-se tot mai des despre Staţiunea Rânca din Gorj.
Este normal, este în plină expansiune, cu peisaje ameţitoare, la aproape 1700 de metri, foarte căutată de iubitorii de schi şi de drumeţii montane sau plimbări cu bicicleta.
Dacă adăugăm şi faptul că este aşezată pe şoseaua Transalpina, deja vorbim despre o alternativă serioasă pentru aglomerata Valea Prahovei.
Transalpina a fost odinioară o… potecă - “Poteca Dracului” – un traseu folosit de păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească.
O legendă locală spune că, la sfârșitul secolului XVIII și la începutul secolului XIX, fiecare familie a participat la construirea unei porțiuni din acest drum, în funcție de posibilitățile fizice și financiare ale sale.
El a fost văzut ca drum strategic atât de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, cât şi de germani, în timpul Primului Război Mondial.
În perioada interbelică, regele Carol al II-lea a dorit, de asemenea, să aibă la dispoziție un drum strategic, pentru artileria montană, trasă de cai, care să poată fi parcurs de trupele care se mișcau între Valahia și Transilvania.
În anul 1939, la inaugurarea drumului, regele Carol al II-lea, viitorul rege Mihai I și prim-ministrul Gheorghe Tătărescu, au parcurs întregul traseu al noului “Drum al Regelui” la bordul unei mașini de teren conduse chiar de Carol al II-lea.
Transalpina - Vârful Papuşa. Foto: Daniel Ruse.
Pentru alte infomaţii, fotografii şi reportaje audio, accesaţi platforma noastră on-line www.miscareadesanatate.ro, secţiunile "Drumeţii" şi "România Pedalează".