Unde mergem în vacanță: Staţiunea Balvanyos
Reporterii Radio România Actualități vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 31 Iulie 2015, 14:55
De luni până vineri, în programul "OBIECTIV ROMÂNIA" şi sâmbăta în emisiunea "CA PE ROATE", după ştirile orei 17:00, reporterii RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.
Staţiunea Balvanyos ( se citeşte Balvanyoş) din judeţul Covasna este situată în una dintre cele mai pitoreşti zone din ţară, la o altitudine de aproape 800 de metri deasupra nivelului mării, în vecinătatea munţilor Bodoc, Turia şi Ciomad şi a Lacului Sfânta Ana.
Se presupune că numele staţiunii provine de la cuvântul “balvany”, care tradus din limba maghiară înseamnă idol. Dealtfel, aici se află o cetate veche de aproape o mie de ani, iar localnicii spun că dacă te încumeţi să petreci o noapte printre ruine poţi auzi galopul şi nechezatul cailor, zăngănit de lanţuri şi de arme.
În zona Balvanyos sunt numeroase atracţii turistice, printre care rezervaţia Tinovul Mohos unde trăiesc plante carnivore şi, desigur, lacul Sfânta Ana care s-a format în craterul unui vulcan stins în urmă cu zeci de mii de ani. În apropiere se află şi peştera Puciosul, Cimitirul pasarilor sau „Grota puturoasă” care emană o cantitate impresionată de bioxid de carbon, fiind, după cum se spune, mai puternică decât celebra Peşteră a Câinelui din Napoli.
Mergând pe potecile din pădure găseşti mofetele, izvoare şi băi cu ape minerale gratuite, cu diverse proprietăţi curative. Unele dintre ele au fost reamenajate prin clacă, de către localnici, dar şi voluntari din ţară şi străinătate.
Cazarea se poate face în pensiuni agroturistice, dar şi într-un hotel de patru stele, iar gazdele sunt extrem de primitoare. Peste tot se mănâncă foarte bine, la preţuri rezonabile.
Balvanyos se află la o distanţă de aproape 70 de kilometri de Braşov, 245 de Bucureşti şi 20 de kilometri de staţiunea Tuşnad, iar aici se poate ajunge doar cu autoturismul, pe drumul judeţean DJ 113, dinspre Târgu Secuiesc ( în condiţii foarte bune) sau pe DN 12 prin localitatea Bixad (un drum cu destul de multe gropi).
Un reportaj de Oana Negrea, la ora 17 şi 8 minute, în emisiunea “Obiectiv România”!