Undă verde pentru exporturile româneşti de carne de porc
Ministrul agriculturii Daniel Constantin spune că veniturile rezultate din exporturile de carne de porc pe piaţa europeană ar putea ajunge la un miliard de euro.
Articol de Radiojurnal, 11 Noiembrie 2013, 16:50
România va avea posibilitatea de-a exporta carne şi produse din carne de porc pe piaţa europeană de la 1 ianuarie anul viitor de la toate exploataţiile din ţară, susţine ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
El a anunţat că veniturile rezultate din exporturile de carne de porc ar putea ajunge la un miliard de euro.
Oficialul român a ţinut, luni, să precizeze că decizia a fost luată zilele trecute, la Bruxelles, în comitetele tehnice, în condiţiile în care până acum ţara noastră avea o astfel de interdicţie, cauzată de pesta porcină.
"A fost o supraveghere intensă. Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară cred că şi-a făcut treaba foarte bine, şi iată că după mai bine de şase ani am reuşit să deblocăm această situaţie care a adus pierderi economice pentru producătorii români.
"Sigur, nu pot să estimez acum pierderile, dar cred că pot să estimez veniturile pe care le vom avea după ianuarie 2014, atunci când se estimează că putem să facem livrări pe piaţa comunitară chiar de 1 miliard de euro" a declarat ministrul Daniel Constantin.
România putea până acum să exporte carne şi produse din carne de porc, dar doar din patru judeţe.
Reporterul nostru Felicia Mocanu a transmis că ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007 în judeţul Timiş, la fermele unei companii americane, dar au şi fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.