Undă verde pentru disponibilizările din administraţia locală
Decizia Curţii Constituţionale de a respinge sesizarea Avocatului Poporului, care reclamase ordonanţa prin care s-au făcut restructurările, dă undă verde autorităţilor locale pentru a trece la disponibilizări.
22 Septembrie 2010, 17:05
Disponibilizările din administraţia locală, unul din motivele de nemulţumire a sindicatelor, au primit undă verde din partea Curţii Constituţionale.
Aceasta a respins sesizarea Avocatului Poporului, care reclamase că ordonanţa prin care s-au făcut restructurările nu ar fi respectat legea fundamentală.
În ciuda deciziei Curţii, Asociaţia Oraşelor din România intenţionează să facă în continuare presiuni pentru a repara efectele Ordonanţei.
Ordonanţa stabileşte că la administraţiile locale numărul de angajaţi se calculează în funcţie de numărul de locuitori ai comunei, oraşului sau judeţului.
Ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, declara că în urma calculelor făcute la nivelul tuturor unităţilor administrative, numărul de posturi ce depăşesc normativele este de peste 53.000.
În luna iulie, liberalii, prin vocea primarului Andrei Chiliman, au anunţat că partidul va cere Avocatului Poporului să atace ordonanţa prin care se face restructurarea în administraţia locală.
Motivul ar fi încălcarea autonomiei locale.
Acum, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa nu se află în contradicţie cu legea fundamentală în stat.
Decizia nu i-a convins însă pe unii primari
Liberalul Teodor Banciu, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România afirmă că potrivit legii de organizare a administraţiei publice locale "Consiliul Local hotărăşte organizarea, statul de funcţii şi absolut tot ce priveşte organizarea unei autorităţi publice locale, a unei localităţi".
De asemenea Teodor Banciu spune că "dacă ordonanţa stabileşte că Prefectura ne fixează nouă numărul de personal, este o încălcare a Constituţiei şi a Legii 215 prin care spune că autoritatea locală este reprezentată de Consiliul Local".
Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România declară că primarii se plâng că nu mai au angajaţi suficienţi.
De asemenea, Teodor Banciu atrage atenţia şi asupra altei probleme.
Chiar dacă o primărie respectă normele în privinţa numărului de angajaţi, în cazul în care unii îşi dau demisia, nu pot fi făcute angajări decât foarte greu.
Potrivit lui Teodor Banciu la 7 oameni plecaţi, se poate angaja unul dar foarte greu.
Ca urmare, afirmă Teodor Banciu, Asociaţia nu renunţă să încerce să schimbe situaţia şi spune că a făcut o listă de probleme pe are a înaintat-o Guvernului şi miniştrilor, în speranţa unor discuţii care să deblocheze situaţia creată.
"Nu cerem bani. Să ne lase banii care ni s-au repartizat şi să ne lase să funcţionăm. Atât cerem", a subliniat Teodor Banciu.
Peste două zile este programat ca FMI să discute raportul despre România, pentru aprobarea următoarei tranşe din împrumut.
În scrisoarea de intenţie trimisă FMI de Guvern, autorităţile de la Bucureşti îşi asumă că vor fi concediaţi până la sfârşitul anului 74.000 de angajaţi din sectorul public, după ce au fost deja disponibilizaţi 27.000.
Potrivit documentului pentru anul următor este anunţată concedierea a altor cel puţin 15.000 de bugetari.