Unda de poluare cu ulei mineral ajunge astăzi în judeţul Arad
FOTO/ De primul din cele cinci baraje instalate, cel de la Teiuş, poluarea a trecut, dar mai sunt baraje la Şibot, Mintia şi două în judeţul Arad.
Articol de Adriana Leu, 15 Aprilie 2018, 08:19
Pe râul Mureş s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral; specialiştii estimează că unda de poluare va ajunge astăzi în judeţul Arad.
Măsuri speciale au fost impuse în câteva judeţe din vestul ţării, după poluarea accidentală cu ulei de la termocentrala de la Iernut, din judeţul Mureş.
Autorităţile au amplasat mai multe baraje în judeţele Alba, Hunedoara şi Arad.
De primul din cele cinci baraje instalate, cel de la Teiuş, poluarea a trecut, dar mai sunt baraje la Şibot, Mintia şi două în judeţul Arad.
Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Criş, Anca Mihoci, a explicat că operaţiunea de captare a uleiului este una dificilă.
Anca Mihoci: Administraţia Bazinală de Ape Crişuri a mobilizat o echipă de nouă persoane care va interveni şi va închide linia de apărare împotriva poluării, aproape de localitatea Săvârşin, se va interveni cu două rânduri de baraje, datorită debitului foarte mare pe care îl are râul, barajele vor fi cele de oprire şi se vor folosi pompele de absorbţie. Acţiunea va fi extrem de dificilă, la faţa locului sunt şi pompierii, care ajută în mod special la partea de ancorare a barajului.
Autorităţile au cerut preventiv localităţilor care se alimentează cu apă din Mureş să oprească aceste captări, deşi specialiştii subliniază faptul că agentul poluator nu ameninţă viaţa peştilor. Directorul Administraţiei Bazinale de apă Mureş, Cristian Bratanovici.
Cristian Bratanovici: Este un ulei de turbină, este un ulei mineral, deci nu este toxic, nu este mortalitate piscicolă. Ca măsură de siguranţă sistăm şi anunţăm pe toţi ei care captează apă brută din râul Mureş, în special pentru populaţie. Fiecare unitate de gospodărie comunală practic are un tampon, o rezervă, care, în astfel de cazuri, o folosesc, şi am sugerat tuturor să oprească alimentarea cu apă brută până când îi anunţăm noi că e totul ok.
Administraţia Bazinală de Apă Mureş a informat telefonic partea ungară cu privire la posibila prezenţă a irizaţiilor de ulei mineral.
Cantitate estimată a uleiului deversat în Mureş fiind de aproximativ o tonă. Colegii noştri dela Radio România Timişoara transmit că societatea care deţine Termocentrala de la Iernut a fost amendată cu 40.000 de lei pentru că nu a anunţat incidentul. În acelaşi timp, compania Romgaz a anunţat într-un comunicat că a izolat canalul de evacuare a apei uzate, folosită la Termocentrala de la Iernut.