Una din trei femei "este victima violenţei în familiile româneşti"
Organizaţiile neguvernamentare care militează împotriva acestui fenomen atrag atenţia asupra faptului că în 14 judeţe din România nu există servicii de sprijin.
Articol de Daniela Vasilescu, 24 Noiembrie 2016, 13:40
Una din trei femei este victima violenţei în familiile româneşti, arată statisticile de profil.
Organizaţiile neguvernamentare care militează împotriva acestui fenomen atrag atenţia asupra faptului că în 14 judeţe din România nu există servicii de sprijin, în special centre de cazare, unde femeile agresate să poată apela la ajutor.
De asemenea, mai ales în comunităţile mici, femeile nu ştiu ce au de făcut în aceste cazuri şi că ar putea obţine ordin de protecţie împotriva agresorilor în termen de 72 de ore.
Deşi acest ordin se obţine repede, există deficienţe legislative pentru cazul când agresorul încalcă acest document.
Cristina Horia este directorul unei fundaţii care activează în acest domeniu.
Cristina Horia: "Ar fi necesară înăsptirea sancţiunilor pentru agresor şi monitorizarea mai bună a ordinelor de protecţie, pentru că sunt situatii în care sunt încălcate ordinele de protecţie, sunt situaţii în care femeile sunt ucise, chiar dacă au ordin de protecţie. Ar fi necesar şi noi, ca organizaţie membră în reţeaua împotriva violenţei asupra femeilor, susţinem necesitatea acestui ordin de restricţie. IGPR şi-a manifestat suportul, mai avem de trecut un mic hop, la nivelul Ministerului de Justiţie. Codul Penal spune că sunt nişte sancţiuni, dar din păcate 2% din plângerile penale ajung la nivelul instanţelor, prin urmare agresorii nu sunt sancţionaţi".
Datele organizaţiilor din domeniu arată că aproximativ 9 mii de sesizări privind infracţiunea de lovire sau alte violenţe în familie au fost înregistrate la poliţie la nivel naţional, în primele 6 luni ale acestui an.