Un ultim omagiu pentru alpinistul Zsolt Török
Cei care vor să îi aducă un ultim omagiu alpinistului Zsolt Török, care şi-a pierdut viaţa în Munţii Făgăraş, o pot face în holul principal al Teatrului de Stat din Arad.
Articol de Răzvan Stancu, 19 August 2019, 16:39
UPDATE: 20.08.2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare post-mortem a alpinistului Zsolt Torok, a anunţat, marţi, Administraţia Prezidenţială.
"În semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru importantele performanţe sportive obţinute de-a lungul timpului, pentru determinarea şi pasiunea cu care şi-a desăvârşit poziţia de alpinist la nivel naţional şi internaţional, precum şi pentru contribuţia semnificativă adusă sportului românesc, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional 'Pentru Merit' în grad de Cavaler alpinistului Zsolt Torok", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
--Știrea inițială--
Cei care vor să îi aducă un ultim omagiu alpinistului Zsolt Török, care şi-a pierdut viaţa în Munţii Făgăraş, o pot face în holul principal al Teatrului de Stat din Arad, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit.
Soția alpinistului a anunțat că înmormântare va avea loc marți, la cimitirul Eternitatea din Arad.
Török Zsolt a fost găsit decedat, sâmbătă, în zona Vârfului Negiu din Munţii Făgăraş, de către salvamontişti şi jandarmi din judeţele Sibiu şi Argeş, alertaţi de soţia alpinistului.
Zsolt Török a fost unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti, iar una din performanţele sale este escaladarea Vârfului Nanga Parbat, de 8.126 de metri, din Munţii Himalaya.
A cucerit cei mai înalți munți din lume, fiind considerat unul dintre cei mai buni alpiniști tehnici din țara noastră.
A primit titlul de Maestru al Sportului pentru ascensiunea pe vârful Mount Pumori, pe care a realizat-o în 2018 alături de alți doi alpiniști români. Numele lui a apărut în publicații internaționale de profil.
Zsolt Török se căsătorise în urmă cu o lună, iar pe 29 septembrie ar fi împlinit 46 de ani.
Anul trecut, de Centenarul României, Zsolt Török reușise să amplaseze drapelul național la 7.165 de metri altitudine pe Vârful Fumori din Himalaya, identificând în premieră mondială un nou traseu spre acest pisc.
Drapelul cu mesajul "România 100" îl primise de la militarii Batalionului 191 Infanterie Colonel Radu Golescu, ce este cantonat în cetatea Aradului.
În dialog cu corespondentul nostru Ioan Suciu, Zsolt Török vorbea atunci despre semnificația reușitei lui:
Zsolt Török: Am transmis un mesaj scurt de încurajare, ca în momentele grele să se gândească la mine. Este o chestie simbolică să se gândească cum am depășit eu și depășesc mereu obstacolele și cum 30 de ani de zile m-am ținut de această meserie de alpinist profesionist.
Reporter: Echipamentul contează şi totodată ați găsit loc pentru drapelul României în acest echipament.
Zsolt Török: Sigur, am făcut poze doar cu steagul României.
Reporter: Se poate spune că drapelul României ţi-a ţinut de cald pe vârf?
Zsolt Török: Sufletește da, sufleteşte cu siguranță, a fost și o presiune că este foarte important să reușim, este vorba de Anul Centenarului, este vorba de o misiune foarte grea și ar fi fost foarte trist să ne întoarcem fără acest succes.
Echipa românească Vlad Căpușan și Zsolt Török la Prietenii de la 10, la RRA.
(Emisiune din data de 9 februarie 2018)
Echipa românească Vlad Căpușan și Zsolt Török, alpiniştii care au reușit ascensiunea faimosului vârf patagonian Cerro Torre, în premieră românească, au fost invitații Prietenilor de la 10, la RRA .
AUDIO. Zsolt Török şi Vlad Căpuşan. Prietenii de la 10. (Emisiune din data de 9 februarie 2018)