Un studiu infirmă "valul masiv de români în Marea Britanie"
Ministerul român de externe apreciază că studiul publicat astăzi confirmă că sunt exagerate şi nefundamentate speculaţiile privind un aflux masiv de români spre această ţară.
Articol de Sorin Solomon, 05 Aprilie 2013, 17:32
Ministerul român de externe apreciază că studiul publicat astăzi de Institutul Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie confirmă că sunt exagerate şi nefundamentate speculaţiile privind un aflux masiv de români spre această ţară.
Documentul arată că nu se poate estima numărul românilor şi bulgarilor care se vor îndrepta spre Regatul Unit după 1 ianuarie 2014, când vor fi ridicate restricţiile pe piaţa muncii.
Studiul evidenţiază că, în general, cetăţenii români şi bulgari care ajung în Marea Britanie sunt persoane tinere, cu un nivel ridicat de competenţe profesionale, majoritatea angajaţi sau lucrători pe cont propriu.
Astfel, comentează ministerul afacerilor externe, este puţin probabil ca lucrătorii români să constituie o povară pentru sistemul social britanic.
Valul de imigranţi români şi bulgari, "infirmat"
Un raport comandat de Foreign Office contrazice în mod direct afirmaţiile premierului David Cameron şi altor politicieni despre sosirea unui val de imigranţi bulgari şi români după anularea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, în ianuarie.
Studiul, realizat de National Institute of Economic and Social Research, relevă că Marea Britanie este puţin probabil să fie destinaţia preferată de bulgari şi români şi că cei care intenţionează să migreze nu plănuiesc să exploateze sistemul bunăstării şi serviciile publice.
Cercetătorii subliniază că nu este posibil să estimeze "precis sau fiabil" câte persoane vor sosi şi adaugă că acestea preferă Spania, Italia şi, într-o măsură mai mică, Germania.
Raportul a provocat imediat un val de critici
Sir Andrew Green, de la Migration Watch UK care militează împotriva migrării, a denunţat raportul drept o "găleată de gogoşi", apeciind că eşuează să estimeze amploarea imigraţiei după modificările de anul viitor.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor Keith Vaz a criticat lipsa oricărei estimări a imigranţilor aşteptaţi şi a cerut Guvernului să comande un studiu în acest sens.
Autorii studiului afirmă că potenţialii imigranţi urmăresc să obţină locuri de muncă şi un nivel de viaţă mai bune, ci nu beneficii.
Ei sunt susceptibili să fie tineri, fără familie, impactul asupra serviciilor publice urmând să fie modest.
Spre deosebire de valul de imigranţi polonezi, lituanieni şi alţi est-europeni din 2004, românii şi bulgarii se orientează mai mult către Londra şi sud-estul Angliei, ci nu vizează o dispersare în întreaga ţară.
Studiul, comandat de Ambasada Marii Britanii din Bucureşti privind estimarea impactului asupra serviciilor britanice a fost prezentat de către ministrul britanic pentru Europa David Lidington ca o invitaţie la dezbatere.