Un singur alergător, anul acesta, la Crosul 15 "Noiembrie"
Evenimentul comemorează revolta muncitorească de la Uzina de Autocamioane Braşov, din 1987.
Articol de Adrian Cârneciu, Brașov, 15 Noiembrie 2021, 18:33
Realizator: Cea de-a 32-a ediţie a Crosului "15 Noiembrie", de la Braşov, s-a desfăşurat în acest an în condiţii speciale, simbolice, adaptate la contextul pandemic, cu numai doi participanţi oficiali, însoţiţi, pe traseu, de 10 tineri atleţi.
Evenimentul comemorează revolta muncitorească de la Uzina de Autocamioane Braşov, din 1987.
Reporter: În urmă cu 34 de ani, la Brașov izbucnea prima revoltă anticomunistă de amploare din țara noastră. În decursul a numai câteva ore, protestul de la Secția 440 Matrițe a Întreprinderii de Autocamioane "Steagul Roșu" părăsea curtea fabricii și i se alăturau mii de alți adepți proveniți din rândul angajaților de la Tractorul sau Hidromecanica, dar și din rândul studenților brașoveni.
Astăzi, evenimentul omagial a devenit un simbol al Brașovului. Crosul "15 Noiembrie" și-a desfășurat cea de-a 32 ediție pe același traseu folosit de protestatari în 1987.
Din cauza pandemiei, evenimentul s-a desfășurat în condiții speciale, cu numai doi participanți, însoțiți de 10 voluntari, elevi ai Liceului cu Program Sportiv din Brașov. Inițial, cei doi participanți urmau să facă parte din rândurile celor care în urmă cu 34 de ani ieșeau în stradă, însă coronavirusul a forțat înlocuirea cu puțin timp înainte de start a unuia dintre aceștia, după cum a explicat Marius Boeriu, președinte al Asociației "15 Noiembrie 1987".
Marius Boeriu: Noi ne-am hotărât să alegem doi oameni de-ai noştri din asociație, doi seniori, respectiv unul de 68 de ani și unul de 64 de ani. Acum două zile, unul dintre cei doi s-a infectat cu COVID.
Reporter: Participanții la ediția din acest an au fost însoțit și de două echipaje de poliție, iar în sprijinul lor au fost instituite și restricții temporare ale traficului rutier.