”Un pachet alimentar pentru populația aflată în sărăcie extremă”
"Apel matinal" - Invitat: ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Noiembrie 2022, 09:17
"Apel matinal" - Invitat: ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: Peste un milion de persoane vor primi pachete alimentare distribuite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Acesta a început în 2020 și cuprinde șase tranșe, ce însumează peste 7 milioane de pachete, cu câte 24 de kilograme de produse alimentare, adică, aproximativ 170 de miii de tone de alimente.
Cătălin Cîrnu: În România avem aproape 1,2 milioane de oameni care sunt în pragul de sărăcie extremă. Afirmația îi aparține ministrului investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineața!
Marcel Boloș: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație.
Cătălin Cîrnu: Mulțumim că ați acceptat-o. Înainte de toate, domnule ministru, ce cuprind aceste pachete?
Marcel Boloș: Într-adevăr sunt pachete alimentare de câte 24 de kilograme. Sunt produse alimentare de bază, de la făină albă - cinci kilograme, până la făină de mălai - patru kilograme, orez - patru kilograme, ulei - patru litri, zahăr - două kilograme, conserve de carne porc și pateuri, paste făinoase, inclusiv gem din producția noastră și obținute la noi în țară și câteva borcane de compot. Sunt produse, cum am spus, alimentare de bază și e un pachet alimentar pentru populația aflată în sărăcie extremă.
Cătălin Cîrnu: Cum s-a ajuns la această concluzie sau, de fapt, cine sunt acele persoane care vor beneficia de ajutor?
Marcel Boloș: Veniturile acestor persoane sunt foarte mici. Vorbim despre persoanele care beneficiază de ajutorul social, a cărui valoare este de 260 de lei per persoană, și, de asemenea, de familii și persoane care beneficiază de alocația de întreținere a familiei, care este de 600 de lei pe familie. Deci, sunt, cum spuneam, venituri de subzistență socială, și, din acest punct de vedere, programul, așa cum ați menționat și dumneavoastră, țintește aceste categorii de persoane, care, altminteri, au acum beneficiul tranșei a cincea și, așa cum ați menționat, urmează și tranșa a șasea.
Daniela petrican: Dar unde vor fi distribuite aceste pachete și, bineînțeles, de către cine?
Marcel Boloș: Sunt centrele de distribuire, pe care le-am inițiat în parteneriat cu autoritățile locale. Deci, prin intermediul primăriilor avem sprijinul necesar pentru ca aceste pachete alimentare să ajungă la beneficiarii finali. Cei care au câștigat licitația au obligația ca să ducă aceste pachete alimentare până la aceste centre de distribuție locale și apoi, prin intermediul primăriilor, autorităților locale, sunt anunțați beneficiarii pentru a veni și pentru a-și ridica pachetele alimentare. Fiind la tranșa a cincea, deja există format un mecanism și lucrurile evoluează, mă rog, destul de bine aș putea să spun. Sunt și pachete alimentare care trebuie redistribuite, dar aceasta face parte din reglajul pe care îl avem între centrele de distribuție a produselor alimentare și pachetelor alimentare.
Daniela Petrican: Dar, domnule ministru, de unde provin aceste produse alimentare?
Marcel Boloș: Sunt în peste 90%, cu excepția orezului, de la producătorii români, sunt produse românești; și am inscripționat chiar pe pachete acest lucru. Cum am spus, impactul pe industria alimentară este unul destul de mare. Cele șapte tranșe și cele peste 7 milioane de pachete au un impact de ordinul zecilor de mii de tone care privesc industria alimentară românească. Spre exemplu, 32.000 de tone sunt pentru făină albă, 28.000 de tone sunt pentru făina de mălai, peste 28 de milioane de borcane de compot. Deci, dacă vreți, e un impact mare în industria noastră și în produsele românești, fiind vorba despre 170.000 de tone care impactează și susțin industria alimentară românească.
Cătălin Cîrnu: În principiu, toată lumea are de câștigat. Ascultătorii noștri s-au reacționat și vă întreabă când urmează să fie încărcată și noua tranșă de 250 de lei pe cardurile sociale oferite prin programul "Sprijin pentru România"?
Marcel Boloș: Noi am avut această tranșă, a cincea, de pachete alimentare pe care am încercat și încercăm să o distribuim înainte de Crăciun. Pentru tranșa a patra, în luna decembrie, încercăm să virăm acești bani în săptămâna aceea de dinaintea Crăciunului, săptămâna 19 - 24 decembrie, ca să fie pe carduri la oameni și să poată să se folosească și de acei bani pentru a avea parte de sărbători mai bune.
Daniela Petrican: Spuneați că în România avem aproape un milion două sute de mii de oameni afectați de criză și care sunt în pragul de extremă sărăcie, destul de mulți, chiar foarte mulți, am putea spune. Cum s-a ajuns în această situație și ce soluții mai sunt luate în calcul de guvern pentru persoanele vulnerabile?
Marcel Boloș: Situația aceasta și numărul acesta mare de persoane într-un risc de sărăcie extremă este dat și de numărul de beneficiari și categoriile sociale care beneficiază, cum am spus, sunt cele care provin din alocația aceasta pe care o au pentru ajutorul social, pentru ajutorul de întreținere a familiei, sunt inclusiv persoane care nu au niciun fel de venit și îmi aduc aminte că am avut parte de distribuire a pachetelor alimentare în sate și în gospodării care sunt uitate de lume, în vârful munților, și sunt pentru ei un sprijin deosebit. Dar mai avem în vedere, pe componenta de compensare a energiei, chiar astăzi sunt la Bruxelles pentru a discuta pe această zonă a compensării prețurilor la facturile de energie și a folosirii banilor europeni cu această destinație, iar aceste categorii de persoane sunt incluse în categoria beneficiarilor care vor primi aceste vouchere sau compensări la facturile de energie. Deci, există, cum am precizat, pachetul la energie și avem în vedere, odată cu aprobarea Programului Operaţional Incluziune și Demitate Socială, continuarea acestor măsuri până cel puțin în anul 2026, ceea ce este o formă de sprijin însemnată pentru aceste categorii sociale care au nevoie de suport din partea guvernului și măsuri active pentru a fi susținuţi.
Realizator: Da, poate chiar să scape de acest risc, de sărăcie extremă. Era vorba că se încarcă cardurile și pe luna noiembrie, ne mai întreabă un ascultător, erau în discuție?
Marcel Boloş: Noi am încărcat cardurile chiar la sfârșit de luna octombrie; cei care au rămas sau din anumite motive, fie că nu sunt pe lista de beneficiari incluşi de Ministerul Muncii, din diferite motive, fie că deși au cardul nu li s-a încărcat pentru că probabil între Poșta Română și ministerul nostru nu s-au completat sau au rămas omiși din borderourile de predare-primire care se completează, rugămintea este ca să acceseze call-center-ul nostru sau call-center-ul de la nivelul celor care emit carduri, au un număr de telefon înscris acolo, în pliantul pe care l-au primit pentru a lămuri situația, fiindcă noi tranșele, conform celor care...
Realizator: Au fost trimiși banii, asta este o certitudine, da?
Marcel Boloş: Da, da, da, am virat 610 de milioane de lei în ultima săptămână din octombrie. Și, cum am spus, în săptămâna 19-24 decembrie virăm şi tranșa a patra.
Realizator: Pentru decembrie.
Marcel Boloş: Pentru decembrie, da.
Realizator: Succes la Bruxelles. Sper eu că ne vom reîntâlni poate anul viitor, atunci când vom avea un număr ceva mai mic de persoane afectate de această sărăcie extremă. Dimineață frumoasă tuturor, așadar!
Marcel Boloş: Mulţumesc!
Realizator: Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".