Un nume nou pe "lista torţionarilor"
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului anunţă că a găsit dovezi că Florian Cormoş ar fi impus un regim de exterminare la Colonia de la Cernavodă.
Articol de Ciprian Sasu, 11 Februarie 2014, 13:27
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului solicită începerea urmării penale pentru infracţiuni contra umanităţii a lui Florian Cormoş, fost comandant al Coloniei de muncă Cernavodă.
Florian Cormoş, căpitan în rezervă în prezent, are 87 de ani.
El este cel de-al patrulea reprezentant al regimului comunist suspectat de crime politice. Istoricii Institutului spun că la începutul anilor '50, în cele patru luni cât a condus colonia, cel puţin 115 deţinuţi şi-au găsit sfârşitul în chinuri groaznice.
Un bilanţ de aproape un deces pentru fiecare zi.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a găsit dovezi că Florian Cormoş a impus un regim de exterminare la Colonia de la Cernavodă, şi aceasta cu acceptul tacit al autorităţilor comuniste.
Comunicat IICCMER |
Înfometarea deţinuţilor, exercitarea de presiuni fizice, sancţiuni disciplinare aplicate discreţionar sunt doar câteva din fapte, după cum preciza Andrei Muraru, preşedintele Institutului.
"Bătăile până la spitalizare sau decesul deţinutului, încarcerarea pentru perioade lungi doar în cămaşă şi lenjerie, încarcerarea şi obligarea inapţilor să muncească, înfometarea, munca fără oprire pentru 24 sau chiar 36 de ore, fără hrană, munca pe şantier pe timp de ger în îmbrăcăminte sumară, toate acestea au condus la o rată a mortalităţii de 30 de decese lunar, precum şi la creşterea numărului de inapţi de muncă la 400 de persoane, din 2.500 de persoane aflate în acel moment în colonia de muncă", a declarat Andrei Muraru.
Florian Cormoş, judecat pentru faptele sale şi de regimul comunist
Într-o declaraţie pentru Gândul.info, Florian Cormoş spune că nimeni nu poate să îi mai facă nimic, pentru că pe de o parte el se consideră nevinovat, iar pe de altă parte a fost deja anchetat de comunişti şi condamnat.
Într-adevăr Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului spune că Florian Cormoş a fost judecat pentru faptele sale şi de regimul comunist, însă a fost mai degrabă ceea ce Andrei Muraru a numit o farsă judiciară.
"Ceea ce a deranjat în primul rând regimul politic din acel moment nu a fost atât comportamentul inuman al comandantului formaţiunii, cât faptul că aceste lucruri au devenit vizibile, influenţând în mod negativ starea de spirit a populaţiei şi, evident, pericolul ca aceste fapte să fie expuse în Occident", a spus Andrei Muraru.
Astfel, începând din anul 1954, Florian Cormoş a petrecut trei ani de detenţie la Jilava şi Ocnele Mari.
Însă, după această perioadă, a fost repus în drepturi, la Direcţia Generală a Penitenciarelor, iar anii de închisoare i-au fost consideraţi vechime în muncă.
Acum, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului solicită începerea urmării penale pentru infracţiuni contra umanităţii a lui Florian Cormoş.
Numele lui Florian Cormoş este al patrulea suspect de crime comise în penitenciarele regimului comunist şi care a fost făcut public.
Anul trecut au fost deferiţi Parchetului Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior, iar anul acesta a fost anunţat numele lui Iuliu Sebeştin, care a murit însă în octombrie anul trecut.
35 de persoane se află, în total, pe o listă a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului suspectate de crime politice şi care urmează să fie făcute publice în perioada următoare.