Un nou incendiu a izbucnit în Parcul Natural Porțile de Fier
În urmă cu aproximativ o lună, într-o zonă apropiată a izbucnit un alt incendiu, la care pompierii au intervenit timp de 10 zile cu sprijin aerian.
Articol de Mihai Bădescu, 10 August 2024, 08:54
Un nou incendiu a izbucnit vinerii, după-amiază, în Parcul Natural Porțile de Fier din județul Mehedinți.
Arde vegetația uscată și o pădure de pini și salcăm aflată în apropierea comunei Svinița. Pompierii au fost solicitați să intervină la scurt timp după izbucnirea focului și au rămas și peste noapte să supravegheze zona, deoarece exista pericolul ca focul să se extindă și la gospodăriile localnicilor aflate în imediata apropiere a satului.
În urmă cu aproximativ o lună, într-o zonă apropiată a izbucnit un alt incendiu, la care pompierii au intervenit timp de 10 zile cu sprijin aerian.
Au fost afectate atunci peste 300 de hectare de vegetație și pădure de pin negru de Banat, o specie protejată.
La scurt timp după ce a fost observat, focul s-a extins cu repeziciune și autoritățile au dat alarma în localitate. Până să ajungă pompierii, localnicii au încercat să facă o barieră în calea focului.
-: Când am venit, mi-am dat seama că s-a aprins focul în pădure. Nu știam exact unde. După au venit niște localnici, au dat drumul la sirenă. Mi-am dat seama că este undeva aproape de cumnatu. La vreo 500 de metri. Şi s-a extins. Acum a luat-o prin pădure, sus. Prima dată au venit ei cu motocositoarele, după am venit cu tractorul, cu tocătoare după tractor și am făcut o brazdă, două, ca să putem să delimităm un pic pădurea de uscăciuni.
-: Este o căldură foarte mare și secetă mare.
Din cauza condițiilor extreme, pompierii au o emisiune foarte dificilă.
Maior George Jurescu: Incendiul se manifestă într-o zonă greu accesibilă forțelor de intervenție. Totodată, vântul nu ne ajută și pune piedici pentru stingerea incendiului: vegetație uscată, zonă cu copaci, lăstăriș și mărăciniș abundentă, care nu dă voie forțelor de intervenție să pătrundă pentru lichidare. La prima evaluare, să estimăm o suprafață de peste 10 hectare. Există riscul de propagare la locuințele din apropiere.
Cum focul se manifestă într-o zonă inaccesibilă terestru, militarii vor avea nevoie de sprijin aerian pentru stingerea incendiului.