Un nou cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc în această dimineaţă în judeţul Gorj, o zonă afectată de mai multe seisme în ultima perioadă
Guvernul urmează să analizeze, astăzi, în primă lectură, un program prin care şcolile şi instituţiile de învăţământ cu risc seismic vor intra, cu prioritate, într-un proces de consolidare şi reabilitare.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Februarie 2023, 16:15
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – Un nou cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc în această dimineaţă în judeţul Gorj, o zonă afectată de mai multe seisme în ultima perioadă. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri. Potrivit analizei făcute de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, după seismele cu magnitudinea peste 5 înregistrate săptămâna trecută, în zonă au fost consemnate mai mult de 800 de replici. În acest context, Guvernul urmează să analizeze, astăzi, în primă lectură, un program prin care şcolile şi instituţiile de învăţământ cu risc seismic vor intra, cu prioritate, într-un proces de consolidare şi reabilitare. Totodată, executivul va face, astăzi, şi o evaluare preliminară a legislaţiei, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse unui astfel de risc.
Reporter: Petruţa Obrejan: "Şcolile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur vor intra, cu prioritate, într-un proces de consolidare și reabilitare, printr-un program guvernamental ce se va afla peste o oră în atenția miniștrilor, într-o primă lectură. Astfel, potrivit ultimelor date, în clasa de risc 1 seismic se află 39 de școli. În 21 dintre acestea se desfășoară în prezent activități școlare, iar celelalte au destinația fie de săli de clasă, laboratoare, cămine, fie săli de sport. Premierul Nicolae Ciucă a cerut conducerii Ministerului Educației să vină cât mai repede cu soluții în sprijinul autorităților locale, astfel încât copiii să poată fi relocați în spații sigure. În ședința de Guvern care va începe peste o oră, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, ar urma să prezinte și evaluarea realizată de cei doi experți, după activitatea seismică din județul Gorj, pentru a se putea veni cu măsuri concrete de sprijinire a autorităților locale.
Cseke Attila: "Am cerut să avem o evaluare a daunelor pagubelor produse, astfel încât să vedem la nivelul autorităților locale, fie că vorbim de municipiul Târgu Jiu, fiu că vorbim de alte UAT-uri, ce clădiri sunt afectate și care ar fi măsurile respective sprijinului, resurse financiare necesare pentru ca situația acestor clădiri afectate să fie rezolvată."
Pe agenda ședinței de Guvern se mai află un proiect de lege privind statutul grefierilor, reglementarea regimului juridic al vehiculelor abandonate pe domeniul public sau privat, precum și acordarea unui ajutor pentru operatorii economici din stațiunile baleare."