Un nou Cod al Muncii a intrat în vigoare
Noul Cod al Muncii a intrat astăzi în vigoare şi aduce modificări în ceea ce priveşte concediile, calculul vechimii în muncă şi statutul angajatului temporar.
25 Ianuarie 2015, 13:33
Noul al Cod al Muncii a intrat astăzi în vigoare, după ce a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit legii de modificare a Codului Muncii, concediile medicale, cele de maternitate şi cele pentru îngrijirea copilului bolnav nu mai afectează numărul de zile de concediu de odihnă la care are dreptul salariatul.
În plus, a fost prelungit şi intervalul în care angajaţii au dreptul să efectueze concediul de odihnă, iar zilele neefectuate vor fi în final compensate cu bani, a precizat secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru.
O altă modificare importantă a actului normativ se referă la contractele de muncă pe perioadă determinată.
Astfel, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îl are salariatul permanent, care prestează acelaşi tip de muncă.
Abuzurile de pe piaţa muncii, în vizorul BNS
O serie de alte modificări ale Codului Muncii, propuse printr-o iniţiativă cetăţenească, au şanse - în premieră pentru România - să devină lege.
Proiectul a fost elaborat de Blocul Naţional Sindical şi a adunat 150.000 de semnături.
Iniţiativa cetăţenească urmează să fie susţinută în Senat, prima Cameră sesizată, după ce zilele trecute a primit şi avizul Curţii Constituţionale.
Tema a fost reluată azi la Radio România Actualităţi, în emisiunea "Bună dimineaţa, România", unde liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat că propunerile urmăresc să corecteze erori şi să ajute şi tinerii să se angajeze.
"Am lucrat un nou Cod al Muncii în adevăratul sens al cuvântului, care să vină să aducă în echilibru şi respect şi relaţiile dintre angajator şi angajat. Această iniţiativă a noastră vine să pună la punct intrarea pe piaţa muncii, accesul pe piaţa muncii şi elimină o mulţime de abuzuri care există în momentul de faţă în lege şi care fragilizau şi atingeau în principal generaţia tânără.
"În egală măsură, vine să clarifice relaţii angajat - angajator şi nu în ultimul rând, vine cumva să ducă la transparentizarea şi clarificarea pieţei muncii din România", a spus Dumitru Costin.
Conform prevederilor legale, iniţiativa trebuie să aparţină unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, din cel puţin un sfert dintre judeţele ţării, unde trebuie adunate în decurs de maximum şase luni câte 5000 de semnături din fiecare judeţ şi din Bucureşti.