Un milion de puieţi vor fi plantaţi cu ocazia lunii pădurii
Un milion de puieţi forestieri sunt pregătiţi în judeţul Neamţ pentru a fi folosiţi la lucrări de regenerare a pădurii pe o suprafaţă de peste 500 de hectare, cu ocazia "lunii pădurii".
Articol de Ştefan Daraban, Iaşi, 22 Martie 2012, 15:16
Tradiţional, luna pădurii începe pe 15 martie şi se încheie pe 15 aprilie, însă din cauza zăpezii calendarul acesteia a fost decalat.
Obiectivele au rămas aceleaşi.
În afară de lucrările de împădurire au loc acţiuni de igienizare şi curăţire a pădurilor, a sediilor de ocol şi a traseelor turistice, dar şi acţiuni cu caracter educativ.
În judeţul Neamţ cele 14 ocoale silvice au pregătiţi circa un milion de puieţi forestieri care vor fi folosiţi la lucrări de regenerare a pădurii pe o suprafaţă de peste 500 de hectare.
Tot silvicultorii au pregătiţi 175.000 puieţi din speciile salcâm, stejar şi gorun pe care îi vor pune la dispoziţia primăriilor din Târgu Neamţ şi din mai multe comune care îşi pot întregii zestrea de verdeaţă.
"Luna Pădurii" a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1953, când s-a stabilit prin lege realizarea anuală a unor acţiuni pe linie silvică, cu caracter educativ.
Originile acestei sărbători se situează însă în anul 1902, când Spiru Haret, ministrul Cultelor şi Instrucţiunilor Publice de atunci, a dat o circulară tuturor directorilor de şcoli pentru a serba "Ziua Pomilor", ocazie cu care fiecare elev trebuia să planteze un arbore.
De atunci, "Ziua Pomilor", serbată în octombrie, a devenit din 1953 "Luna Pădurii", recunoscută ca perioadă a împăduririlor primăvara.