„Un cadru legal adecvat” pentru combaterea violenței din școli
România ar putea avea un Plan național de combatere a violenței în unitățile de învățământ.
Articol de Iulia Gherman, 22 Aprilie 2023, 13:23
România ar putea avea un Plan național de combatere a violenței în unitățile de învățământ. Comisia de specialitate din Camera Deputaților a aprobat astăzi înființarea acestuia și a adoptat mai multe amendamente depuse la proiectul de lege privind învățământul preuniversitar.
Amendamentele deputaților grupurilor parlamentare din coaliția de guvernare prevăd ca Planul național de combatere a violenței în școli să fie pus în practică în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar.
De asemenea, unitățile școlare vor avea obligația să sesizeze poliția și să colaboreze cu organele de anchetă, dacă există suspiciunea comiterii unei infracțiuni.
Elevii și profesorii agresați vor beneficia de consiliere psihologică, iar autorii violențelor vor fi sancționați în funcție de gravitatea faptei.
Amendamentele mai prevăd posibilitatea amplasării în școli a sistemelor de supraveghere audio-video, cu acordul profesorilor, elevilor și al părinților și elaborarea unui regulament de ordine interioară care stabilește, între altele, procedura de acces a persoanelor din afara unităților de învățământ.
Amendamentele au fost votate cu unanimitate de voturi și cu acordul ministrului educației, Ligia Deca.
Ligia Deca: Considerăm noi că este un cadru legal care, pe de o parte, garantează respectarea drepturilor, însă, în același timp, dă o reală mână de ajutor școlilor și comunităților școlare pentru a putea preveni și sancționa, acolo unde este nevoie, violența în școală.
Membrii comisiei au adoptat și mai multe amendamente care vin în sprijinul elevilor români din diaspora, dar și pentru cei reîntorși acasă.
Unul dintre ele, propus de reprezentanții AUR, prevede înființarea de unități de învățământ de tip 'școala românească din afara granițelor țării', cu prioritate în state în care există comunități românești istorice sau însemnate din punct de vedere numeric.