Un articol din noul Cod Penal "îngrădeşte libertatea presei"
Parlamentarii USL vor să scoată din noul Cod Penal articol potrivit căruia poate fi sancţionată penal o persoană care face declaraţii publice nereale.
03 Februarie 2014, 18:32
Parlamentarii USL vor să scoată din noul Cod Penal un articol despre care spun că ar îngrădi libertatea presei.
Este vorba despre articolul 276, care stabileşte că o persoană care face declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Un astfel de articol îngrădeşte libertatea de exprimare.
În plus, există alte articole care incriminează acest gen de infracţiuni, spune Alina Gorghiu, de la PNL.
"Insulta şi calomnia sunt incriminate de Codul Penal. Avem, de asemenea, pârghii în domeniul civil, care ar putea la fel de bine să dezdăuneze persoana care se simte afectată.
"Din punctul meu de vedere, s-ar sancţiona, de asemenea, de două ori aceeaşi faptă", spune Alina Gorghiu.
Derapaje "izolate" în presă
Şi preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Constantin Sima, consideră că abrogarea articolului 276 este necesară.
"S-a apreciat de către opinia publică totala inoportunitate a unui astfel de text în noul Cod Penal şi în ceea ce mă priveşte salut această iniţiativă a grupului parlamentar care iniţiază o modificare a Codului Penal prin înălturarea acestui text.
"Am spus-o, că unele poziţii ale presei sunt exagerate, dar asta nu înseamnă că trebuie să afectăm libertatea presei în ansamblu", spune Constantin Sima.
Preşedinta Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, recunoaşte că au existat anumite derapaje în presă, dar sunt cazuri izolate; şi salută iniţiativa de aborgare a acestui articol din Codul Penal.
"Cred că intruziunile şi constrângerile penale nu au ce căuta când este vorba despre exercitarea meseriei de jurnalist şi, în general, în ceea ce priveşte libertatea de exprimare. Referitor strict la articolul 276, aşa cum este formulat, mie mi se pare că ar fi dedicaţie.
"În niciun caz, aceste practici nu sunt caracteristice celor mai multor entităţi mass media din România", spune Indira Crasnea.
Abrogarea articolului 276 din Codul Penal intră, săptămâna aceasta, în procedură de urgenţă, în Parlament. Iniţiatoarea proiectului, liberala Alina Ghorghiu, apreciază că, în trei săptămâni, articolul ar putea fi scos din Codul Penal.
Legea pentru aborgarea articolului respectiv ar urma să intre mâine, în dezbaterea Senatului.