Un an de la protestele violente din 10 august - LIVE UPDATES
Acum un an, o sută de mii de oameni, români din ţară şi diaspora, au protestat în Piaţa Victoriei faţă de politica guvernului, iar jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene.
Articol de Radiojurnal, 10 August 2019, 16:37
UPDATE Ora 23.00: Participanții au părăsit Piața Victoriei în număr mare, mitingul se apropie de final. Corespondenții RRA transmit că jandarmii au rămas în zonă până la dispersarea mulțimii.
UPDATE Ora 22.10: În Piaţa Victoriei din Bucureşti continuă şi la această oră mitingul care marchează un an de la Protestul Diasporei, care s-a încheiat cu intervenţia în forţă a jandarmilor. Autorizaţia pe care organizatorul a obţinut-o de la autorităţile locale prevede că protestul ar trebui să se încheie la ora 22.15, însă Piaţa Victoriei este încă înţesată de oameni, iar circulaţia rutieră în zonă este blocată. Reporterul RRA, Alex Buzică, transmite că forţele de ordine au lărgit dispozitivul de jandarmi şi au tras panourile până la bordura trotuarului din faţa clădirii Executivului pentru a lărgi astfel spaţiul, încât să fie asigurată protecţia participanţilor la protest.
Momentul de vârf al mitingului din 10 august 2019, București, Piața Victoriei. Foto: Grigore Popescu/ Agerpres
Alex Buzică: Protestatarii scandează lozinci anti-guvern şi cer demisia tuturor celor responsabili de mitingul diasporei de anul trecut din 2018. Unii protestatari sunt nemulţumiţi şi de nivelul de trai din România, după cum spun ei, dar şi de modul în care funcţionează unele instituţii ale statului. Un moment special al protestului de astăzi din Bucureşti a fost atunci când un pianist italian, David Marcello, a susţinut un recital pentru cei prezenţi, la pianul pe care şi l-a construit singur. În cazul în care manifestanţii vor fi prezenţi și după ora 22.15 în Piaţa Victoriei, Jandarmeria spune că a discutat cu organizatorul protestului şi că va rămâne în piață, spun jandarmii, pentru a asigura protecţia fiecărui cetăţean.
UPDATE Ora 22.10: Proteste de mai mică amploare au avut loc şi în ţară, în marile oraşe. Oamenii din Iaşi, Galaţi, Oradea sau Târgu Mureş au vrut să îşi exprime solidaritatea cu protestatarii din Capitală de acum, dar şi cu cei de anul trecut, care au avut de înfruntat gazele lacrimogene şi tunuri cu apă ale jandarmilor. Corespondenta RRA, Marcela German, a stat de vorbă la Târgu Mureş cu câţiva oameni, întâlnindu-l şi pe unul dintre cei care au fost anul trecut la Protestul Diasporei din Piaţa Victoriei.
-: Am fost, printre victimele de acolo, cei care au ajuns la salvare. Singurul instrument de tortură pe care îl aveam asupra mea era toba în care băteam. Da, am fost, am fost la Bucureşti, la Procuratură, am dat declaraţie. Dosare sunt, materialul este, numai că trebuie să fie aplicat, să se dea rezoluţia corectă.
-: Suntem alături de cei care au suferit acolo, s-a încălcat legea şi eu nu am văzut încă pe nimeni să plătească pentru treaba asta.
-: Dosarul se plimbă de colo-colo, nu sunt încă vinovaţi sau sunt puşi sub acuzare, dar ei rămân pe aceleaşi funcţii.
-: Clasa noastră politică să vadă că încă suntem aici, atâţia cât suntem, şi că nu uităm şi stăm cu ochii pe ei mai departe. Să ajungem într-un stat de drept să ajungem să ne ţinem copiii acasă. Să fim într-o ţară civilizată.
UPDATE Ora 21.00: Aproximativ 800 de persoane protestează în Piaţa Unirii din Iaşi, în semn de solidaritate cu mitingul din Capitală. Oamenii spun că îşi doresc ca România să le poată oferi condiţii decente de trai, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară. Ei sunt nemulţumiţi de sistemul de sănătate, de învăţământ şi susţin că, după cazul Caracal, nu se mai simt în siguranţă. Corupţia este, în opinia protestatarilor de la Iaşi, principala problemă cu care se confruntă societatea românească, transmite corespondentul RRA, Cristina Vartolomei. Proteste au mai avut loc şi în alte mari oraşe, precum Galaţi, Oradea sau Târgu Mureş.
Miting de susținere la Galați, 10 august 2019. Foto: Maria Măndiță.
UPDATE 20.50. Reporterul RRA în Piața Victoriei estimează că numărul participanților la miting este de 15.000 de persoane.
Iulian Olescu: Pot să vă spun că piaţa este, practic, plină şi se vorbeşte de peste 15.000 de persoane care ar fi prezente în acest moment în Piaţa Victoriei şi care acum au aproape toţi lanternele telefoanelor mobile aprinse. A fost şi un mic incident, în urmă cu doar câteva minute, când oamenii au încercat să împingă şi, de fapt, au şi reuşit să împingă gardul pe care jandarmii l-au pus între artera pe care se circula prin faţa guvernului şi clădirea executivului, oamenii au reuşit să o împingă cu câţiva metri şi, din acel moment, nu se mai circulă nici prin faţa Guvernului, deci, practic, traficul este întrerupt complet în zona Pieţei Victoriei şi străzile adiacente, şi asta tocmai la câteva minute după ce purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei spusese că nu s-au înregistrat incidente deosebite şi că numai patru persoane au fost identificate şi conduse la secţia de Poliţie, unele pentru posesie de arme albe sau spray lacrimogen, altele pentru injurii adresate forţelor de ordine.
UPDATE Ora 20.00: Reporterul RRA Iulian Olescu transmite că numărul celor prezenţi la mitingul din Piața Victoriei din București este greu de estimat: Aş spune că este vorba de ordinul miilor şi creşte cu fiecare oră de derulare a mitingului. Nu s-au înregistrat evenimente deosebite, însă purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a precizat că la nivelul filtrelor organizate la intrarea în piaţă a fost oprit un bărbat care avea asupra sa un briceag şi un altul în a cărui posesie a fost găsit un spray lacrimogen şi un cuţit. Aceştia au fost reţinuţi şi conduşi la poliţie.
De asemenea, şase persoane au necesitat îngrijiri medicale în urmă cu ceva vreme, la momentul când era foarte cald, iar două au fost chiar transportate la spital. Vă mai pot spune că cei care protestau în Piaţa Revoluţiei şi care au pornit ulterior în marş, care a vizat inclusiv sediul DIICOT, s-au alăturat cu puţin timp în urmă oamenilor care protestează aici, în Piaţa Victoriei, şi care scandează în continuare lozinci împotriva partidului de guvernământ şi cer demisia guvernului.
UPDATE Ora 19.00. Corespondentul nostru Cătălin Purcaru îi însoțește pe protestatarii care merg din Piața Revoluției în Piața Victoriei din capitală.
Cătălin Purcaru: Mă aflu pe bulevardul Dacia, după ce în urmă cu puțin timp protestatarii au făcut și o oprire la sediul DIICOT. În faţa grupului este purtată o pancardă prin care se cere desecretizarea documentelor operative din 10 august. Sunt purtate inclusiv două steaguri, al României şi al Uniunii Europene.
Protestatarii scandează împotriva guvernanţilor, cerând demisia guvernanţilor pe care îi consideră responsabili inclusiv pentru modul cum au acţionat în cazul de la Caracal. Pe tot traseul, din faţa sediului Ministerului de Interne până unde ne aflăm, până la Piaţa Victoriei, protestatarii sunt însoţiţi de forţele de ordine, pe un traseu stabilit în prealabil cu autorităţile. Forţele de ordine asigură buna desfăşurare a protestului şi previn orice incident neplăcut care ar putea apărea.
UPDATE Ora 19.00. Reporterii RRA au stat de vorbă cu câţiva protestatari.
Reporter: De unde veniţi?
-: Din Constanţa.
Reporter: Aţi străbătut atâţia kilometri să veniţi la manifestaţia de astăzi?
-: Alţii au străbătut mult mai mulţi.
Reporter: Ce vă nemulţumeşte în România?
-: Politica guvernului.
Reporter: De ce aţi venit special astăzi aici?
-: Din solidaritate cu cei care au fost în urmă cu un an aici şi pentru care nu s-a făcut absolut nimic. Au fost oameni care au suferit şi suferă în cotinuare. Numic nu a făcut statul pentru ei, Ministerul de Interne secretizează documente, în schimb, din partea cealaltă, a câtorva jandarmi care au fost agresaţi, au mers foarte rapid anchetele.
Reporter: Dumneavoastră de ce sunteţi aici?
-: Nemulţumiţi de viaţa din această ţară, de conducerea pe care o avem, de mafia care este în această ţară, pentru că nimic nu este în regulă în ţara asta.
UPDATE 18.30. Corespondentul nostru în Piața Victoriei din capitală transmite că la un filtru instalat la intrarea în piață asupra unui om a fost găsit un cuţit.
Au existat cazuri de oameni care au leşinat din cauza căldurii şi care au primit asistenţă medicală de la echipajele specializate, aflate în zona Pieţei Victoriei, a mai spus reportul RRA.
UPDATE Ora 18.00: Corespondentul RRA Iulian Olescu transmite că oamenii continuă să sosească pentru a lua parte la protestul care a fost autorizat să se desfășoare în această seară în Piaţa Victoriei din Capitală. Câteva sute de persoane protestează în zona centrală a pieței, însă pe trotuarele de pe latura dinspre Muzeul Antipa, în special la umbră, se află alte câteva sute de persoane.
Oamenii au scandat lozinci împotriva partidului de guvernământ și cer demisia guvernului, mulţi fluturând steaguri tricolore, mai spune reportul nostru aflat la fața locului.
UPDATE Ora 18.00. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a explicat de ce în zona Pieței Victoria sunt mulți jandarmi: Organizatorul acestei manifestații a anunţat un număr destul de mare de persoane. Este firesc să avem efective suficiente pentru a putea gestiona tot ce înseamnă măsuri de ordine publică, pe un perimetru destul de mare și cu un număr foarte mare de persoane. Asta nu înseamnă că acei oameni vor intra în dispozitiv efectiv sau că dispozitivul nostru, știu eu, are rolul de a intimida pe cineva. Din contra, sunt măsuri preventive de a asigura protecția și siguranța tuturor.
UPDATE Ora 17.50: Corespondentul RRA Iulian Olescu transmite că în jurul orei 17.30 o echipă de pirotehnişti a poliţiei a încercat să efectueze, şi a şi efectuat parţial, un control al unei camionete care se află în Piaţa Victoriei din capitală. Potrivit autorităţilor, în urma unui apel la 112, polițiștii au primit informația că în camioneta respectivă ar fi nişte cilindri suspecţi.
UPDATE Ora 18.00: Corespondentul RRA Cătălin Purcaru transmite că în Piața Revoluției din București jandarmii au împărţit fluturaşi participanţilor la un miting împotriva instituţiei Ministerului de Interne, pentru a-i îndemna la o manifestare paşnică şi a sancţiona orice încercare de deturnare a mesajului din partea altor manifestanţi. De asemenea, în aceşti fluturaşi li se recomandă celor care vin cu copiii să îi protejeze şi să îi ferească de zonele aglomerate.
UPDATE Ora 17.15: Un protest este anunţat pentru această oră în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, în faţa Ministerului de Interne. Reporterul RRA Cătălin Purcaru transmite că organizatorii au anunțat că protestul este îndreptat împotriva instituţiei Ministerului de Interne, pe care o consideră responsabilă de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an în Piaţa Victoriei, dar şi pentru modul cum s-a acţionat în cazul de la Caracal. De la ora 19:00, protestatarii ar urma să se deplaseze în marş organizat către Piaţa Victoriei, cu oprire şi la sediul DIICOT.
În Piaţa Revoluţiei, forţele de ordine şi echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt prezente, pentru a preîntâmpina orice incident neplăcut şi pentru a asigura buna desfăşurare a protestului, mai spune corespondentul nostru.
UPDATE Ora 16.00: Câteva zeci de oameni din Iași care au pornit la drum de dimineață pentru a ajunge la protestul din Piața Victoriei din Capitală au blocat, în această după-amiază, pentru 10 minute, Drumul European 85, în localitatea Mărăcineni, de lângă Buzău. Ei au traversat strada continuu, determinând blocarea circulației rutiere pentru scurt timp, transmite corespondenta RRA Cristina Vartolomei. Şoferii aflați în trafic au înțeles totuşi situaţia și şi-au exprimat simpatia pentru ieșenii care au vrut în acest fel să arate cât de important ar fi construirea autostrăzii Unirii Iași -Târgu Mureș.
UPDATE Ora 15.55: Voluntarii organizaţiei Declic îi întâmpină zilele acestea la frontieră pe românii din diaspora care se întorc în ţară, le oferă pliante şi le dau detalii despre cum pot vota la alegerile prezidenţiale fără să mai stea la cozi.
___________________________
Ora 16.45: În Piaţa Victoriei oamenii încep să se adune pentru protestul care a fost autorizat să înceapă de la ora 17.00. Au fost instalate garduri de protecţie şi au fost aplicate restricţii de circulaţie, dar şi filtre de control la intrarea în piaţa din faţa sediului guvernului - a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.
Georgian Enache: În punctele principale de acces către Piaţa Victoriei vor fi instalate şi nişte filtre, cu rolul de a monitoriza persoanele care intră, de a le verifica pe cele care au asupra lor bagaje voluminoase, care au anumită recuzită deosebită. Rolul acestor filtre este acela de a preveni pătrunderea în zona în care va avea loc adunarea publică, în zona în care se vor afla oamenii, cu obiecte periculoase.
Acum un an, o sută de mii de oameni, români din ţară şi din diaspora, au protestat în Piaţa Victoriei, faţă de politica guvernului, iar jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.
Sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.
După protestele de anul trecut din Piaţa Victoriei au fost deschise mai multe dosare penale, care nu au fost finalizate încă.