Ultimele pregătiri de Paşti
În Sâmbăta Mare, în toate casele se fac ultimele pregătiri, pentru a întâmpina cum se cuvine marea sărbătoare a Învierii.
Articol de Radiojurnal, 30 Aprilie 2016, 12:18
În Sâmbăta Mare, în toate casele se fac ultimele pregătiri, pentru a întâmpina cum se cuvine marea sărbătoare a Învierii.
Gospodinele pregătesc bucatele de Paşti - friptură şi borş de miel, drob, cozonac şi pască, pe care le vor pune în coşuri şi le vor duce în această noapte la biserică, unde vor fi sfinţite, pentru a fi consumate mâine la masa festivă.
După o perioadă aspră de post, creştinii vor lua înainte de masă pâine sfinţită, primită de la preot.
În satul Aghireş din judeţul Sălaj se păstrează un obicei vechi, la care participă bărbaţii din întreaga comunitate.
După cum transmite corespondentul nostru, Adrian Lungu, ei sunt cei care taie astăzi bucăţile mici de pâine, ce vor ajunge la biserică.
În localitatea sălăjană Aghireş are loc astăzi tăiatul paştilor, un obicei prin care bărbaţii se îmbracă în costume populare şi taie pâinea sfinţită în bucăţi de forma unui cub.
Pâinea ajunge apoi în vin şi poartă denumirea de paşti.
Pâinea amestecată cu vin este sfinţită în curtea bisericii şi servită în noaptea de Înviere, dar şi în prima zi de sărbătoare, la ieşirea credincioşilor din biserică.
Obiceiul se încheie după-amiaza, când paştile ajung în biserică, unde vor rămâne până la slujba de Înviere.
Tot astăzi, se fac ultimele retuşuri prin casă, iar oamenii îşi pregătesc hainele de sărbătoare, pentru că, la fel ca şi apa, haina are rol purificator.