Ultima zi pentru amendamente
Vineri este ultima zi când mai pot fi depuse amendamente la legile de austeritate, pentru care guvernul doreşte să îşi asume răspunderea.
Articol de Alexandra Cristea, 04 Iunie 2010, 18:49
Vineri este ultima zi în care mai pot fi depuse amendamemte la legile de reducere a cheltuielilor pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea.
Termenul expiră la ora 20, dar principalele partide din ţară, cu excepţia PSD şi UNPR, au venit deja cu propuneri de modificare a actelor normative.
Guvernul le va discuta duminică sau, potrivit unor surse oficiale, citate de agenţiile de presă, chiar luni, cu puţin înainte ca premierul Emil Boc să prezinte legile în Parlament.
Deputaţii Partidului Democrat Liberal vor propune Guvernului printre altele o serie de amendamente venite a debloca mediul de afaceri.
Potrivit Sulfinei Barbu, democrat liberalii propun ca prin Codul de procedură fiscală să se facă direct compensarea obligaţiilor.
De exemplu, dacă o firmă are de plătit contribuţia pentru asigurări de sănătate, dar, în acelaşi timp, are de primit TVA, cele două obligaţii să se compenseze.
Sulfina Barbu a mai declarat că PDL va mai propune ca nivelul dobânzii percepute pentru fiecare zi de întârziere a plăţii obligaţiei fiscale să scadă de la 0,05%, cât este în prezent, la 0,04%.
Pe de altă parte, UDMR propune, prin senatorul Gyorgy Frundo, îngheţarea pensiilor până la 31 decembrie 2011.
El consideră că prin această măsură s-ar economisi mai multe decât dacă s-ar adopta proiectul Guvernului şi aceasta deoarece eventualele acţiuni în justiţie, soluţionate în favoarea pensionarilor, ar duce la cheltuieli mult mai mari.
Un alt amendament al UDMR vizează eliminarea reducerii indemnizaţiei însoţitorilor persoanelor cu diazbilităţi, dar şi eliminarea articolului care reduce cu 25% bugetul alocat pentru achiziţionarea de medicamente, proteze şi orteze.
Uniunea Naţională pentru Progresul României cel mai probabil nu va mai depune amendamente, deoarece în pachetul de asumare, au fost deja prevăzute doleanţele lor, declara pentru Radio România deputatul Valeriu Steriu.
Şi anume: ca salariile şi pensiile să fie reduse până la sfârşitul anului, dar şi ca pensiile sub 350 de lei să nu fie afectate, precum şi o reducere a indemnizaţiei pentru mame de cel mult 15%.
Amendamentele liberalilor vizează în principal măsuri fiscale, printre care anularea impozitului minim pentru IMM-uri, reducerea TVA pentru construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi la 5% sau reducerea penalităţilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale la 0,02%.
PNL mai doreşte reducerea la jumătate cu achiziţiile de imobile, elaborarea studiilor de pre- şi fezabilitate, precum şi reducerea cu 25% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii.
Singurii care nu vor depune amendamente la pachetul de asumare a răspunderii Guvernului sunt social-democraţii.
La fel ca şi liberalii, ei consideră că măsuirile Guvernului trebuie eliminate cu totul, motiv pentru care vor iniţia, după ce executivul îşi va angaja răspunderea în Parlament, două moţiuni de cenzură.