Ultima tranşă de împrumut de la FMI "nu mai este necesară"
Preşedintele României, Traian Băsescu, spune că autorităţile nu vor mai lua ultima tranşă de împrumut din acordul cu Fondul Monetar Internaţional pentru că situaţia economică nu mai impune acest lucru.
Articol de Ionuţ Dragu, 06 Februarie 2011, 18:37
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că autorităţile române nu vor mai apela la ultima tranşă de împrumut din acordul semnat cu Fondul Monetar Internaţional.
El a precizat într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni că România va lua doar ultima tranşă de bani acordată de Uniunea Europeană pentru acoperirea deficitului bugetului de stat.
Şeful statului a mai afirmat că ultimul acord pe doi ani semnat cu instituţiile financiare internaţionale s-a încheiat cu succes, menţionând că economia României a fost stabilizată şi s-au creat condiţiile necesare pentru trecerea la o creştere economică durabilă.
Audio: Autorităţile române "nu vor mai apela la ultima tranşă de la FMI".
Traian Băsescu a adăugat că România are o economie ieşită din zona de risc şi de derapaj.
Şeful statului a mai spus că următoarea etapă este cea a consolidării situaţiei macroenomice şi de prefigurare a viitoarei creşteri economice.
Traian Băsescu a mai declarat că autorităţile de la Bucureşti vor derula un nou acord pe doi ani cu insitituţiile financiare internaţionale, în perioada aprilie 2011 - aprilie 2013.
Noul acord în valoare de 5 miliarde de euro este unul de tip preventiv, care nu necesită utilizarea sumelor de bani împrumutate, ele fiind puse la dispoziţie într-un cont din care pot fi folosite în caz de nevoie.
Noul program cu Fondul Monetar, Banca Mondiala şi UE are printre obiective consolidarea macroeconomică şi dezvoltarea politicilor de creştere economică sustenabilă.
Şeful statului a precizat că obiectivele noului program sunt în concordanţă cu strategiile Uniunii Europene.
Pentru consolidarea macroeconomică, Traian Băsescu a explicat că viitoarele sectoare pe care se cor concentra autorităţile sunt transporturile (cu accent pe dezvoltarea infrastructurii şi restructurarea companiei de căi ferate) modernizarea sistemului energetic, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi extinderea facilităţilor IT pentru firme şi populaţie în scopul eficientizării activităţii informatice.
Traian Băsescu a atras totodată atenţia că o utilizare bună a fondurilor europene ar urma să adauge 1 - 2 procente suplimetare de creştere economică peste cea prognozată, aşa încât aceasta ar putea ajunge la 2,5% în 2011.
Audio: Creştere economică suplimentară prin utilizarea corectă a fondurilor europene.