Ultima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă
Ultima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, de aproximativ 500 de milioane de lei, potrivit anunțului făcut de premierul Nicolae Ciucă.
Articol de Petruţa Obrejan, 16 Noiembrie 2022, 14:01
Ultima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, de aproximativ 500 de milioane de lei, potrivit anunțului făcut de premierul Nicolae Ciucă.
El a precizat că banii vor fi redistribuiți către fiecare minister în parte, astfel încât drepturile salariale și ajutoarele sociale să fie asigurate, iar angajamentele europene respectate. Cu detalii, corespondentul RRA, Petruța Obrejan.
Reporter: Proiectul de rectificare bugetară va fi adoptat joi de executiv, iar premierul Nicolae Ciucă spunea că banii vor fi redistribuiți astfel încât să se asigure continuitatea proiectelor, a salariilor și ajutoarelor sociale.
Nicolae Ciucă: Discutăm despre o rectificare bugetară, de aproximativ 500 de milioane de lei, și în felul acesta am asigurat redistribuirea banilor, astfel încât la nivelul fiecărui minister să se asigure îndeplinirea tuturor angajamentelor în proiectele europene și având totodată în atenție aspectele legate de asigurarea fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei în agricultură.
Reporter: Pe de altă parte, premierul spune că instituțiile de evaluare europene arată că România a înregistrat creștere economică și pe cel de-al treilea trimestru și că nu există premise care să anunțe intrarea într-o recesiune economică.
Nicolae Ciucă: Sigur, suntem foarte realiști, depindem foarte mult de tot ceea ce înseamnă contextul economic și partenerii noștri economici. O parte dintre aceste probleme vor afecta și economia românească. De aceea avem nevoie în continuare și de măsuri și decizii prin care să continuăm să sprijinim investițiile, de prudență, de echilibru.
Realizator: La această oră, la Palatul Victoria are loc o întâlnire a reprezentanților guvernului cu sindicatele și patronatele, la care se discută, în principal, despre majorarea salariului minim pe economie.
Premierul spunea că este în analiză noua variantă a salariului minim, care ar urma să ajungă la trei de lei, din care două sute de lei să fie scutiți de impozit. Șeful executivului a mai spus că se face o analiză mai amplă pe măsurile privind combaterea inflației, care a depășit 15%. În context se va discuta și despre creșterea pensiilor de la 1 ianuarie anul viitor.