UE "va colabora cu România la proiectul de decarbonizare a economiei"
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, prezent la Bucureşti, a evidenţiat rolul strategic al României în cadrul Uniunii Energetice.
Articol de Oana Bâlă, 15 Octombrie 2015, 21:56
Vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, a participat joi la o reuniune pe teme de strategie şi securitate energetică, în cadrul Forumului 2015 de la Bucureşti.
Responsabilul comunitar a rostit un discurs în care a evidenţiat rolul strategic al României în cadrul Uniunii Energetice şi beneficiile pe care ţara noastră le-ar putea avea prin valorificarea energiei din surse regenerabile.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič a susţinut că Uniunea Europeană va colabora cu România la proiectul privind decarbonizarea economiei, un domeniu important al Uniunii Energetice Europene.
Oficialul european a arătat că în viitor, ca urmare a schimbărilor înregistrate la nivel mondial, liderii economici nu vor fi cei cu rezerve mari de hidrocarburi, ci statele care vor avea cele mai bune soluţii tehnoliogice de integrare a energiilor sustenabile.
Maroš Šefčovič a vorbit şi despre contribuţia României la crearea Uniunii Energetice Europene.
"Suntem foarte impresionaţi de rezultatele excelente înregistrate de România în procesul de atingere a ţintelor strategiei Europa 2020 care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră precum şi creşterea eficienţei energetice şi a ponderii surselor regenerabile. Suntem siguri că Uniunea Energetică poate aduce beneficii suplimentare României, o mai bună interconectare, o creştere a securităţii energetice, dar şi o consolidare a rolului de furnizor de energie regional. Apreciem, de asemenea, modul în care România contribuie la grupul de conectivitate a reţelelor de gaze în Europa Centrală şi de Est în condiţiile în care interconectorii săi vor fi foarte importanţi pentru securitatea energetică europeană", a spus Maroş Şefcovici.
Pilonul central al strategiei energetice a României este securitatea energetică, însă documentul nu va fi gata în această toamnă - a declarat la rândul său ministrul energiei, Andrei Gerea.
El a menţionat că nu trebuie uitate energia nucleară şi tehnologiile curate pentru energia produsă pe bază de cărbune pentru a putea face faţă provocărilor economice şi climatice.