UE "necesită flexibilitate" în a găsi resurse pentru gestionarea migraţiei
Ministrul de externe, Lazăr Comănescu, a discutat cu negociatorul şef al Turciei pentru aderarea la UE, Volkan Bozkir, despre problema migranţilor care invadează Europa.
Articol de Carmen Gavrilă, 12 Februarie 2016, 07:04
Ministrul de externe, Lazăr Comănescu, s-a întâlnit la Bucureşti cu ministrul afacerilor europene si negociatorul şef al Turciei, Volkan Bozkir, cu care a discutat în principal problema migranţilor care invadează Europa.
Ministrul Comănescu a spus că alocarea fondurilor s-a făcut deja, dar statele membre trebuie să dea dovadă de flexibiltate în a găsi resurse pentru a face faţă crizei migranţilor.
Lazăr Comănescu a răspuns astfel la o întrebare a Radio România privind reuniunea de astăzi a ministrilor europeni de finanţe, care urmează să discute o propunere de a lua bani din fondurile structurale destinate statelor din estul şi centrul Europei şi de a-i realoca statelor care se confruntă cu o migraţie crescută.
"S-a realizat deja o alocare a resurselor pentru diverse sectoare şi noi credem că aceste lucruri trebuie să rămână aşa cum s-a stabilit. Asta evident că nu înseamnă că nu trebuie să explorăm posibilităţi la nivelul Uniunii Europene de a găsi resursele necesare pentru rezolvarea acestei probleme, a migraţiei", a spus Lazăr Comănescu.
Turciei i s-au promis trei miliarde de euro pentru a opri fluxul de migranţi spre Europa, dar Ankara a anunţat că vrea cinci miliarde.
Ministrul turc al afacerilor europene a explicat nu sunt pentru Turcia, ci pentru o îmbunătăţire a condiţiilor refugiaţilor.
Ministrul Volkan Bozkir a folosit termenul "oaspeţi" când s-a referit la sirieni, pentru că legislaţia turcă în domeniu nu are termenul "refugiat", fapt care a fost nu de puţine ori controversat, mai ales în cercurile politice şi mediatice europene.
Volkan Bozkir a mai îndemnat la colaborare între Europa, Statele Unite şi Turcia pentru rezolvarea crizei din Siria ca singur mod de stopare a valului de migranţi. Ministrul turc s-a referit şi la reproşurile făcute Turciei că a avut o atitudine ambiguă faţă de Daesh, aşa-zisul Stat Islamic, şi că nu a făcut tot ce putea pentru securizarea graniţei sale cu Siria.
"Nu ar trebui să fie un joc de-a datul vinei. Trebuie să sprijinim Grecia, de exemplu, pentru ca acolo să existe factori de descurajare a imigraţiei ilegale. Trebuie să colaborăm cu toţii. Frontex să fie prezentă în zonă; la fel, Europol, Agenţia Eurojust pentru cooperare transfrontalieră împotriva infracţiunilor grave şi serviciile de informaţii. E nevoie şi schimb de informaţii. În problema asta, nu există doar Turcia şi Grecia, este nevoie de filtre. Primul filtru ar trebui să fie în Siria. Apoi, graniţa turco-siriană. Al treilea filtru e reprezentat de coasta maritimă turcă. Grecia sau alte ţări trebuie să fie apoi al patrulea filtru; iar restul, al cincilea filtru", a declarat Volkan Bozkir.
În contextul crizei imigraţiei, Turcia pare, după ani de blocaj, să fi dezmorţit negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, însă rapoarte de la Bruxelles, dar şi ale unor instituţii de apărare a drepturilor omului arată că în Turcia există tot mai grave încălcări ale libertăţii de exprimare şi ale presei.
Negociatorul şef al Turciei pentru aderare a argumentat că jurnaliştii menţionaţi în rapoartele respective au fost arestaţi din cauza unor infracţiuni, nu din cauza meseriei.
La finalul anului trecut, poliţia turcă a făcut o serie de raiduri în mai multe redacţii ale unor instituţii media, între care cea a ziarului "Zaman", iar mai mulţi jurnalişti, iar mai mulţi jurnalişti şi profesori universitari au fost reţinuţi.
Doi jurnalişti de la un ziar de opoziţie la actualul guvern au fost arestaţi sub acuzaţia de spionaj după ce au scris că serviciile secrete turce ar fi trimis arme unor grupări radicale islamiste din Siria.